Zelfmedicatie: waarom jouw paard ervoor kiest om zand te eten

Zelfmedicatie: vrijwel elk paard dat de kans krijgt doet daar aan. Misschien is je wel eens opgevallen dat jouw paard soms heel specifiek bepaalde planten eet. Tijdens een buitenrit of een wandeling duikt hij bijvoorbeeld telkens de berm in. En deze keer niet om gras te eten, maar juist om bijvoorbeeld de paardenbloemblaadjes of de weegbree te eten.
Of misschien komen jullie altijd wel één bepaalde struik tegen waar je paard niet vandaan te slaan is?
Daar waar mensen vaak de verbinding met de natuur zijn kwijt geraakt, zijn paarden juist heel goed in voelen wat ze nodig hebben. Instinctief eten paarden bepaalde planten en kruiden omdat hun lijf daar op dat moment behoefte aan heeft. Op die manier proberen ze weer in balans te komen.
Ik vind dat altijd zó mooi om te zien. Het is voor mij hét bewijs dat de natuur het maar goed geregeld heeft, eigenlijk.
Zelfmedicatie paard
Een paard dat in de natuur leeft kan vaak lang genoeg en voldoende eten van de planten die hij nodig heeft en weer in balans te komen. Onze eigen paarden hebben die mogelijkheid helaas niet, dus wanneer het je opvalt dat jouw paard graag voor een specifiek kruid gaat kan het interessant zijn eens uit te zoeken waarom jouw paard juist die plant eet en wat je kunt doen om je paard te helpen.
Detox
Een paard kan om verschillende redenen behoefte hebben aan bepaalde kruiden en planten. Zo zie je in het voor- en najaar dat paarden kiezen voor reinigende kruiden, zoals brandnetel, paardenbloem, kleefkruid of mariadistel. Ook de rozenbottel is een geliefde snack wanneer deze weer aan de struiken zitten, vanaf half augustus en september. Het levert extra vitamines op om sterk de herfst in te kunnen gaan, precies wat ze nodig hebben!
(Buik)pijn
Maar ook wanneer je paard bijvoorbeeld buikpijn ervaart kan hij op zoek gaan om dit ongemak te verhelpen. Ze kunnen dan, afhankelijk van de oorzaak van de buikpijn, structuur gaan zoeken, dus graag takken willen eten, het hout van het hek of bijvoorbeeld de zaadjes van de weegbree willen eten (psylliumzaad, het ingrediënt van de welbekende ‘sandclear’)
Bij pijn kan de keuze ook vallen op wilgentakken. Deze bevatten salicylzuur (de werkzame stof in aspirine) wat een pijnstillende en bloedverdunnende werking heeft.
Nu zijn er ook héél veel paarden voor wie de wilg gewoon een lekkere snack is én aangenaam tijdverdrijf, dus je hoeft je niet direct zorgen te maken wanneer je paard dit graag eet.
Wanneer je paard er echter een plotselinge interesse in heeft, of er excessief veel van wil eten, is het goed als er bij jou als eigenaar een belletje gaat rinkelen en je je paard eens laat checken.
Zand eten
Daarnaast zijn er ook veel paarden die graag zand eten. Ook dit is een vorm van zelfmedicatie. Afhankelijk van het zand wat jouw paard kiest, kan dat iets zeggen over zijn gezondheid. Het gewone, losse zand uit de paddock of bak kan weer duiden op het zoeken naar structuur bij bijvoorbeeld buikpijn.
Graaft jouw paard eerst een kuil in het zand en likt hij vervolgens het wat dieper gelegen zand of klei op? Dan kan het heel goed zijn dat hij behoefte heeft aan een aanvulling van bepaalde mineralen.
Ook zijn er diverse klei en leemsoorten die een reinigend effect hebben op het lichaam van je paard. De behoefte een aan een ‘detox’ kan dan dus ook reden zijn om zand en klei te gaan eten. Vaak zie je dit in het najaar, na een ontwormingskuur of een periode van medicatie.
Je kunt je paard helpen door hem een kuur groene leem aan te bieden. Vaak is het probleem daarna verholpen!
Help je paard!
Zoals je ziet zijn er heel veel situaties waarin je paard (tijdelijk) de behoefte voelt meer van een bepaalde plant, struik of boom te eten. Ik wil jou uitdagen hier de komende tijd eens op te letten, doet jouw paard dit ook?
En zo ja, weet jij waarom jouw paard juist DIE keuze maakt en is er iets wat je kunt doen waarmee je je paard kunt helpen?
Als je er met dat laatste niet uit komt, stuur mij dan een berichtje. Ik help je graag!