06-57606826
info@evatesselaar.nl

Vlooien en teken bestrijden zonder gif

Vlooien en teken bestrijden zonder gif


Het is de nachtmerrie van iedere honden- of katteneigenaar: een vlooienplaag!
Om dat te voorkomen gebruiken de meeste mensen een pipet met daarin een chemisch middel tegen vlooien en teken bij hun dier. Ze werken gelukkig goed, van het gif wat de vlo of teek binnenkrijgt als hij bijt gaan ze meestal dood.
Een nadeel is dat die, weliswaar kleine, hoeveelheid gif ook circuleert in het bloed en het lichaam van jouw dier. Het is een continue belasting voor zuiverende organen zoals de lever en nieren en ondermijnt het immuunsysteem op die manier.
Je kunt je voorstellen dat wanneer het middel wat jij geeft een maand lang werkt, het maar liefst een maand lang duurt voordat jouw dier het uit zijn systeem heeft kunnen filteren. Dat is heftig!
Dan zijn er ook nog middelen die maar liefst 3 maanden werkzaam zijn, zoals bijvoorbeeld Bravecto.
Het is begrijpelijk dat dit soort middelen een grote aanslag kunnen zijn op de gezondheid van je dier en dat je misschien liever op zoek gaat naar minder schadelijke alternatieven en te kiezen voor een natuurlijk vlooienmiddel.

Maar wat is het alternatief?

Vlooien en teken laten zich maar moeilijk bestrijden met natuurlijke middelen. Het is daarom meestal niet de truc om op maar één middel te vertrouwen, maar om diverse strategieën naast elkaar in te zetten en zo jouw dier op een natuurlijke manier vlo-vrij te houden.

Etherische olieën

Allereerst kun je je dier onaantrekkelijk maken met etherische oliën. Je kunt er voor kiezen pure of verdunde olie (dit hangt van de leeftijd en grootte van je dier af!) bijvoorbeeld achter de oren, in de liezen en op de stuit te druppelen. Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien.
Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan. Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in.

Let bij de keuze voor een etherische olie goed op de kwaliteit. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Een zuivere etherische olie kost geld….
Goede en veilige merken zijn bijvoorbeeld Young Living, Doterra, Chi biologisch of Silverlinde.
Daarnaast kun je etherische oliën tegen vlooien en teken niet veilig bij katten gebruiken. De meeste oliën bevatten terpenen. Katten kunnen dit bestandsdeel niet afbreken en dit gaat stapelen in de lever. Ze kunnen er doodziek van worden.

Neemolie

Ook Neemolie is erg geschikt om te gebruiken als anti-vlooienmiddel. Het ruikt behoorlijk sterk dus niet alle dieren zullen het je in dank afnemen dat je dit op hen gebruikt. Het werkt echter wel erg goed. Je kunt de Neemolie ook gebruiken om de etherische olie in te verdunnen en zo je eigen vlooien-/tekendruppels of vlooien-/tekenspray te maken.

Werk van binnenuit

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen van buiten je dier onaantrekkelijk te maken, maar ook van binnenuit je dier weerbaarder maken tegen vlooien en teken.
Over het algemeen genomen kiezen vlooien en teken dieren uit die een verlaagde weerstand hebben of veel afvalstoffen in hun bloed hebben circuleren.
Hier zit dan ook een belangrijk onderdeel van je dier onaantrekkelijk maken voor vlooien en teken. Ik adviseer daarom de meeste diereigenaren om hun dier 2x per jaar een reinigingskuur te geven. Hoe je dat precies kunt doen, en waarom dat nog meer belangrijk is, kun je in dit artikel lezen.

Daarnaast wordt de weerstand van je dier ook bepaalt door factoren zoals voeding (veel onnatuurlijke stoffen in de voeding geven veel afvalstoffen in het lijf), stress, medicatie etc.
In de basis kan goede voeding veel problemen voorkomen. Twijfel je of dat wat jij aan je dier geeft wel de juiste voeding is? Neem dan eens contact met me op, ik kijk graag met je mee.

Waarom geen karnemelk?

Vaak wordt er geadviseerd je dier karnemelk te geven tegen vlooien en teken. Hier ben ik niet zo’n voorstander van. Honden en katten horen geen zuivel te eten en dit behoort dus tot onnatuurlijke voeding voor je dier. Het idee achter karnemelk is de verzurende werking, die het bloed van je dier onaantrekkelijk maakt voor vlooien en teken. Verzuring van het lichaam kan echter ook nog allerlei andere nare aandoeningen met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld artrose of ontstekingen.

Wat je wél kunt geven

Iets wat wel goed kan werken, met name tegen teken, is het geven van het kruid Fenegriek. Je geeft dit gemalen over het voer voor ongeveer 10 dagen lang. Houd er rekening mee dat je hond of kat een beetje naar maggi kan gaan ruiken 😉
Als onderhoudsdosering tijdens de seizoenen waarin de vlooien en teken actiever zijn kun je 3-4 keer per week gemalen Fenegriek over het eten geven.
Houd voor een middelgrote hond een klein handje aan. Geef een kat niet meer dan een theelepel.

Wat als er toch vlooien zijn?

Heeft jouw dier ondanks al je inspanningen toch vlooien opgelopen? Dan kun je op dat moment gebruik maken van diatomeeënaarde. Dit is ook wel bekend als celiet en is afkomstig van de skeletjes van kiezelwieren. Het is een sterk absorberend poeder en werkt door de vlooien uit te drogen.
Je kunt dit poeder in de vacht van je dier wrijven, na 3 dagen je dier wassen en dan de behandeling herhalen.
Houd er rekening mee dat je hond een wat jeukerige huid kan krijgen omdat dit poeder sterk absorberend en uitdrogend werkt. Je kunt de huid van je dier eventueel wat ondersteunen door extra vetzuren uit omega-olie (geen zalmolie!) te geven.
Zorg bij het aanbrengen ook dat er geen poeder in mond, neus, ogen of andere slijmvliezen komt, zowel bij je dier als jezelf, dit is erg irriterend.

Je kunt dit poeder ook gebruiken voor het behandelen van je huis, de slaapplaatsen en bijvoorbeeld de bank. Test het wel altijd eerst op een klein stukje om te zien hoe de stof reageert.

En wat te doen bij een teek?

En zie je een teek bij je hond of kat?
Verwijder deze dan alléén met een tekentang. Draai deze voorzichtig uit de huid van je dier (niet trekken). Controleer of je de teek in zijn geheel te pakken hebt, of dat de kop wellicht is achtergebleven in de huid en daar een ontsteking kan veroorzaken.
Op internet komen allerlei trucjes voorbij om een teek los te laten. Er wordt dan geadviseerd gebruik te maken van bijvoorbeeld groene zeep, alcohol, pepermuntolie of andere irriterende stoffen.
De teek laat dan inderdaad al vrij snel los, maar wat op de filmpjes niet te zien is is dat de teek van de stress zijn maaginhoud ‘uitbraakt’ voordat hij loslaat. Hiermee komen juist de ziekteverwekkers zoals bijvoorbeeld borrelia (veroorzaakt de ziekte van lyme) in het lichaam van je dier.
Het beste blijft dus om de teek met de hand te verwijderen met bijvoorbeeld een tekentang, tekenkaart, of tekenhaakje.
Heb je de teek eenmaal te pakken, kun je hem doden door hem in een glas water met een druppel afwasmiddel te doen. De teek verdrinkt dan. (Zonder afwasmiddel blijft hij drijven op het water)

De plek van de beet kun je ontsmetten en verzachten met een druppel tea tree olie of lavendelolie. Ook hier geldt weer: doe dit niet bij katten.

Is jouw dier erg gevoelig voor vlooien en teken? Wil je advies op maat om jouw dier op een natuurlijke manier vlo-vrij te houden? Neem dan eens contact op voor een afspraak, ik help je graag!