06-57606826
info@evatesselaar.nl

Recept: maak je eigen zonder-zooi-EHBO-zalf!

Recept: maak je eigen zonder-zooi-EHBO-zalf!

EHBO zalf calendula

EHBO zalf

Zelf een EHBO zalf maken voor kleine (schaafwondjes)?
Dat is echt super makkelijk, en hij mag eigenlijk niet ontbreken in je EHBO-koffer!

Deze zalf mag je gebruiken bij jezelf, je paard of je hond. In verband met de essentiële oliën in de zalf kun je hem NIET veilig bij katten gebruiken.

Benodigdheden:

– Pan
– Schoon potje met deksel en/of glazen maatbeker
– Etiket
– 30 ml kokosolie
– 30 ml Calendula olie
– 3 gram bijenwas
– Vitamine E-druppels
– Essentiële olie lavendel
– Essentiële olie tea-tree

Bereidingswijze:

Doe de bijenwas, kokosolie en calendula-olie in een glazen potje en zet dit in een pan met warm water op laag vuur totdat alles gesmolten is. Roer het geheel goed door elkaar en haal je potje of maatbeker uit het water.

Voeg dan de vitamine E-druppels toe.
Laat je zalf iets afkoelen en voeg dan 6 druppels lavendel en 4 druppels tea tree olie toe.

Roer de zalf nogmaals door totdat alle ingrediënten goed met elkaar zijn vermengd. Giet je zalf over in een afsluitbaar potje. Indien droog, goed afgesloten en niet te warm weggezet, is de zalf ongeveer 1 jaar houdbaar.

Deze zalf zit barstensvol helende ingrediënten

Zo heeft kokosolie een anti-oxiderende werking waardoor ontstekingen minder kans krijgen. Bovendien stimuleert het de aanmaak van collageen wat een belangrijk onderdeel van de huid is.

Calendula (goudsbloem) staat bekend om haar anti-bacteriële eigenschappen en heeft een genezend effect op de huid. Daarnaast helpt het littekens voorkomen.

Lavendelolie is een ongelooflijke genezende olie voor de huid. Het is antimicrobieel met speciale eigenschappen die helpen bij het weefselherstel. Deze olie is zo zacht dat hij bovendien onverdund op de huid mag worden aangebracht (maar voor de gelegenheid verwerken we hem in een zalf)

Tea-tree olie heeft anti-virale eigenschappen en heeft een sterke antimicrobiële en schimmeldodende werking. Ook deze olie mag onverdund op de huid worden aangebracht.

Vitamine E verlengt de houdbaarheid van je zalf, daarnaast stimuleert vitamine E de aanmaak van nieuwe huidcellen en voorkomt het littekenvorming

Meer van dit?

Ben jij een hondeneigenaar en zou je meer van dit soort dingen willen leren? Kijk dan eens HIER!

Geïnspireerd op het artikel: Wondverzorging bij dieren met essentiële oliën door Caroline Spek uit het tijdschrift Complement (jaargang 6, nummer 1, voorjaarseditie)