Holistische behandeling van PPID bij het paard

PPID of de ziekte van cushing
In deze tijd van het jaar worden er weer veel paarden met PPID gediagnosticeerd. PPID bij het paard betreft een aandoening van de hypofyse waarbij er een verstoring in de aanmaak van diverse hormonen optreedt, en is ook wel bekend als de ziekte van Cushing. Een van die verhoogde hormonen is ACTH, het adenocorticotroop hormoon. Het stimuleert de bijnier tot het aanmaken van diverse hormonen, waaronder bijvoorbeeld het stresshormoon cortisol.
De relatie tussen cortisol en het schildklierhormoon T4
Deze hormoonstijgingen hebben allerlei symptomen tot gevolg, zoals bijvoorbeeld veel drinken en veel plassen (herkenbaar aan een natte stal!), het krijgen van een krullerige vacht of moeilijk vacht wisselen, hoefbevangenheid, een verminderde weerstand etc. Maar naast deze ‘bekende’ symptomen, heeft een verhoogd cortisol-gehalte veel verregaande effecten in het lichaam.
Zo kunnen cortisol en T4 (schildklierhormoon) niet gelijktijdig aangemaakt worden. Wordt er cortisol geproduceerd, dan wordt er geen of weinig T4 geproduceerd.
T4 wordt voor veel processen gebruikt, onder andere ook door de lever om afvalstoffen af te voeren. Zonder T4 kan de lever zijn functie minder goed uitvoeren. Hij ruimt oude cellen minder goed op en zijn verminderde bijdrage aan het filteren van afvalstoffen zorgt voor een zwaardere belasting van nieren, darmen, fascia en andere uitscheidingsorganen. Dit heeft óók weer gevolgen voor de verdere gezondheid van het paard.
Ook heeft de lever T4 nodig voor de opname van ijzer uit de voeding. Zonder T4 is de ijzeropname beperkt, wat anemie (bloedarmoede) tot gevolg kan hebben.
Door cortisol stijgt het glucosegehalte in het lichaam, waardoor de pancreas gestimuleerd wordt tot het aanmaken van meer insuline. Dit kan op den duur de pancreas uitputten en insulineresistentie tot gevolg hebben. Een niet goed functionerende pancreas zorgt er ook voor dat dopamine niet goed meer aangemaakt kan worden. Juist dat hormoon wat al verstoord is bij PPID.
De oorzaak van PPID
Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat de verstoring in de hypofyse komt door degeneratie van het zenuwweefsel naar de hypofyse en dus niet door een tumor in de hypofyse zelf. Enerzijds wordt er gezegd dat dit komt door slijtage en ouderdom. Anderzijds zijn er aanwijzingen dat deze degeneratie te maken heeft met demyelinisatie van het zenuwweefsel door bijvoorbeeld toxines zoals glysofaat en vergelijkbaar is met de ziekte van Parkinson bij mensen. Maar…ook compressie op de schedel kan voor een degeneratie van het zenuwweefsel zorgen. Met andere woorden, er kunnen verschillende oorzaken zijn.
De degeneratie van het zenuwweefsel zorgt voor problemen met de dopamineafgifte. Dopamine remt de aanmaak van bijvoorbeeld ACTH. Zonder dopamine wordt er ongeremd ACTH aangemaakt.
De behandeling van PPID
Voor de behandeling van PPID zijn er verschillende opties.
De 1e is kiezen voor medicatie. Dat gaat om het middel Prascend. Dit behandelt de symptomen van de PPID, wat bij sommige paarden ook echt nodig is. Prascend kent echter wel bijwerkingen waar veel paarden last van hebben. Verlies van eetlust, gedragsveranderingen, ‘depressie’, minder energie. Ook is het heel moeilijk om de juiste dosering te vinden. Zeker bij shetlanders is het al snel te hoog.
De andere optie is kijken hoever je komt met een holistische benadering. Er zijn onder andere kruiden die als natuurlijke dopamine werken en met een vergelijkbare werking als Prascend, wat de werking van dopamine nabootst. Daarnaast is werken aan stressreductie in het lichaam belangrijk en moet externe stress zoveel mogelijk beperkt worden. De bijnieren, lever en schildklier kunnen ondersteuning gebruiken. Er moet kritisch gekeken worden naar de voeding. En dan is het, afhankelijk van de ernst van de situatie, soms goed mogelijk de paarden nog langere tijd goed te houden en de Prascend voor een later stadium te bewaren.
Als een paard Prascend nodig heeft om zich optimaal fit te voelen kunnen beide behandelingen goed naast elkaar bestaan. Het streven is dan altijd een zo laag mogelijke dosering Prascend, zodat bijwerkingen ook geminimaliseerd worden.
Een natuurlijke ondersteuning naast het gebruik van Prascend, kan de benodigde dosering van de Prascend ook verlagen.
Een osteopaat kan een aanvullende behandeling geven om eventuele compressie op de schedel of blokkades vanuit de hals te verlichten en zo te zorgen dat al het zenuwweefsel in ieder geval optimaal gevoed kan worden en verdere degeneratie vertraagt wordt.
Behandelplan op maat voor jouw paard met PPID
Het is geen geheim dat ik het belangrijk vind om te kijken naar het gehele paard en de relaties tussen alle organen en ons niet alleen te focussen op het probleem in de hypofyse.
Heeft jouw paard PPID en zou je graag een behandelplan op maat willen waarin er zowel ruimte is voor de reguliere als natuurlijke benadering? Of ervaart jouw paard veel bijwerkingen van Prascend? Neem dan eens contact op via het contactformulier zodat we samen de optimale behandeling voor jouw paard kunnen bepalen en hij zich zo fit en gelukkig mogelijk kan voelen. Ook via email kun je contact met mij opnemen, het mailadres is info@evatesselaar.nl