06-57606826
info@evatesselaar.nl

Nierfalen bij de kat en de natuurgeneeskundige behandeling daarvan

Nierfalen bij de kat en de natuurgeneeskundige behandeling daarvan

(Chronisch) nierfalen komt bij de kat schrikbarend vaak voor, het is zelfs de meest voorkomende aandoening bij de ouder wordende kat las ik onlangs!
Wanneer de nieren niet meer optimaal functioneren is de kat daar echt goed ziek van. Ze braken, hebben geen eetlust en verzorgen zichzelf niet meer. Afhankelijk van de situatie (acuut of chronisch nierfalen) is er tot op zekere hoogte gelukkig herstel mogelijk wat de klachten betreft. Wat het verschil is tussen acuut en chronisch nierfalen kun je hier lezen

De nieren van een kat hebben een enorme reservecapaciteit. Daarom zie je pas klachten wanneer 70% van de nierfunctie verloren is.
En die verloren nierfunctie kun je niet terugbrengen…

Gelukkig is verdere achteruitgang van de nieren vaak te vertragen met behulp van medicatie en een aangepast nierdieet.
Veel katten knappen hier gelukkig ontzettend van op. Helaas gaat, wanneer de kat ouder wordt, de nierfunctie vaak verder achteruit tot het punt waarop inslapen nog de enige mogelijkheid is

Bij de natuurgeneeskundige behandeling van nierproblemen, kijk ik naar méér dan alleen de symptomen. Zoals ik vaker zeg, ga ik graag op zoek naar de oorzaak en bekijk het lichaam in het geheel in plaats van alleen naar de specifieke symptomen.

Omdat chronisch nierfalen een sluipend probleem is, is het soms moeilijk te achterhalen waar het precies ‘mis’ is gegaan. De volgende 3 dingen spelen in het geval van idiopatisch (=oorzaak onbekend) nierfalen echter zeker mee. Op zich zelf, maar ook zeker gecombineerd kan het zorgen voor het ontstaan van nierproblemen:

1. Te weinig drinken

Veel katten drinken van nature veel te weinig. De nieren verkeren hierdoor eigenlijk in chronisch uitgedroogde toestand en dat kan maar zo lang goed gaan.
Je doet er goed aan het drinken van jouw kat te stimuleren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het water in een drinkfonteintje aan te bieden. Katten drinken namelijk liever van bewegend water dan een stilstaand bakje. Daar kunnen ze niets aan doen, dat is instinct. In stilstaand water krijgen ziekteverwekkende bacteriën immers eerder de kans zich te ontwikkelen dan in stromend water.
Verder kan het helpen wat extra water over het voer van je kat te doen. Wil je meer tips om je kat meer te laten drinken en zo de kans op nierfalen te verkleinen? Kijk dan even hier

2. Het eten van droge brokjes

Ook het eten van droge brokjes speelt mee in het ontstaan van nierfalen. Omdat het lichaam eigenlijk al een vochttekort heeft door het te weinig drinken, kan het eten van  brokvoeding nog meer vocht aan het lichaam onttrekken. Veel commerciële merken voeding bevatten daarnaast te veel zout. Dit is, vanzelfsprekend, ook een belasting voor de nieren.
Tot slot is er in veel brokjes een inferieure kwaliteit eiwit gebruikt. Ook dit vraagt extra inspanning van de nieren. Persoonlijk ben ik om, onder andere, deze redenen een voorstander van het voeren van vers vlees (een goede kwaliteit KVV) aan katten. Vlees bevat bovendien meer vocht wat aansluit bovengenoemde oorzaak nr. 1.
Je kat regelmatig natvoer geven helpt meer vocht binnen te krijgen, maar neemt de nadelen van te veel zout en belastende eiwitten niet weg.

3. Angst en stress

Vanuit de Chinese natuurgeneeswijze staan organen in verbinding met bepaalde emoties. Een disbalans in een emotie heeft invloed op de balans in het orgaan waarmee het verbonden is, en vice versa. Zo is de lever verbonden met de emotie Woede, de longen met de emotie Verdriet, en de nieren met de emotie angst, stress en nervositeit.
Katten zijn ontzettend stressgevoelig en veel katten leven regelmatig met angst en stress.

Sommige katten zijn van nature erg angstig en nerveus aangelegd. Ze zitten vaak hoog in hun energie en zijn erg gevoelig voor wat er om hen heen gebeurt. Ze zijn echter zo goed in het verbergen hiervan, dat wij het als eigenaar vaak niet eens doorhebben. Toch kan dit veel invloed hebben en wanneer de katten hier hun leven lang gevoelig voor zijn, komt een nierprobleem ook vaker voor is mijn ervaring.

Wat kun je doen om jouw kat met nierproblemen te helpen?

  1. Zorg dat je kat méér drinkt. Het ‘spoelen’ van de nieren kan helpen de kat zich fijner te laten voelen en maakt het voor de nieren makkelijker de afvalstoffen te filteren. Hier kun je lezen hoe je je kat kunt stimuleren om te drinken.
  2. Kijk eens kritisch naar de voeding van je kat. Ook wanneer deze al op een speciaal nierbrokje staat kan hij of zij er baat bij hebben over te stappen naar een vers vlees voeding, al dan niet speciaal geschikt voor katten met nierproblemen zoals bijvoorbeeld van het merk Bandit
  3. Schakel een natuurgeneeskundig therapeut in

Let op: deze tips kun je opvolgen nádat de dierenarts jouw kat beoordeelt heeft en er een eerste behandeling (regulier of natuurgeneeskundig) ingezet is

Nierfalen behandelen met natuurgeneeskunde

De 3 bovenstaande redenen kom ik gecombineerd vaak tegen als (deel van) de oorzaak van de problemen.

Bij een natuurgeneeskundige aanpak kijken we altijd naar de fysieke, emotionele en energetische balans en gezondheid van je dier. Niet vaak is het nodig om ook daadwerkelijk op alle 3 de niveau’s te behandelen, maar bij nierproblemen bij de kat is dat bijna altijd juist wel het geval.

Ik geef zelf de voorkeur aan fysiek te behandelen met een middel om de nierfunctie te stimuleren (denk bijvoorbeeld aan Solidago (guldenroede) als enkele tinctuur, of aan een gecombineerde tinctuur van bijvoorbeeld Phytonics of PUUR), en energetisch en/of emotioneel met een homeopatisch middel en/of bach bloesem wat past bij het ziektebeeld van specifiek jouw kat en zijn of haar karakter. We zoeken uit wat de nieren uit balans heeft gebracht en gaan dat behandelen. Zoals eerder gezegd kan dat de verloren functie helaas niet terug brengen, maar de oorzaak behandelen kan het ziekteproces stopzetten.

Afhankelijk van de medische situatie kan het lange tijd voldoende zijn om met slechts natuurlijke middelen de kat symptoomvrij te laten leven en de nieren lange tijd te ondersteunen.
Heeft jouw kat zijn reguliere medicatie echt nodig om zich goed te voelen en heb je soms het gevoel dat zelfs dat niet genoeg is? Dan kunnen natuurlijke middelen ook heel mooi ondersteunen om je kat zich toch fijner te laten voelen.

Wanneer er naast de juiste middelen ook gedacht wordt aan de juiste maatregelen zoals het aanpassen van het dieet en het stimuleren van de wateropname is het soms niet eens nodig om de kat reguliere medicatie te geven om zich fijn te laten voelen, hoe mooi is dat!
Ook zijn er katten die heel lang met alleen het juiste dieetvoer zonder medicatie (regulier of natuurlijk) kunnen leven.

Een kat met nierfalen voelt zich prettig wanneer hij vrijwel altijd goed eet, niet braakt, goed op gewicht blijft (dus niet afvalt!) en een mooie gezonde vacht heeft.
Als één van deze dingen niet helemaal in orde is, is het mogelijk nodig dat jouw kat meer ondersteuning heeft bij zijn nierklachten om zich optimaal fijn te voelen en fit oud te kunnen worden.

Verdenk je je kat van nierproblemen?

Een kat met een verminderde nierfunctie laat de volgende symptomen zien:
– Veel drinken en plassen
– Braken
– Verminderde eetlust)
– Je kat valt af of is al flink afgevallen
– Je kat heeft een slechtere vacht of verzorgt zichzelf minder goed
– Een ammoniaklucht uit de bek
– Slapte in de achterhand of verminderde coördinatie

In het geval van chronisch nierfalen vallen de symptomen vaak in het begin nog niet op, maar naarmate de nierfunctie verslechtert, verslechteren ook de symptomen en ga je meer aan de kat zien en merken.

Vermoed je dat jouw kat nierproblemen heeft? Ik adviseer je om eerst contact op te nemen met je dierenarts, een bloedonderzoek is noodzakelijk.
Ook is het belangrijk om te achterhalen of er geen onderliggende problemen zijn die nierfalen veroorzaken of veroorzaakt worden door nierproblemen. Zoals bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk. Na het bezoek aan de dierenarts kan ik je heel goed helpen jouw kat met natuurlijke middelen  zodat hij of zij fit oud kan worden! Je kunt hier klikken om een afspraak te maken voor jouw kat

Nieuwsgierig geworden? Hier kun je lezen over poes Takira. Zij is gediagnosticeerd met nierfalen en voelt zich tegenwoordig een heel stuk beter nu ze óók een natuurgeneeskundige behandeling krijgt naast haar reguliere medicatie!

One Response

  1. balletpak schreef:

    Zeer goed. Dankjewel

Comments are closed.