06-57606826
info@evatesselaar.nl

Natuurlijke alternatieven voor de reguliere pijnstilling

Natuurlijke alternatieven voor de reguliere pijnstilling

Toen ik nog in de reguliere dierenartspraktijk werkte, kwam ik ze vaak tegen: de honden en katten die dagelijks een tablet pijnstiller krijgen in verband met pijn aan het bewegingsapparaat.
Zonder deze pijnstilling hadden de dieren duidelijk pijn: niet willen wandelen, kreupel lopen, chagrijnig zijn, veel meer slapen dan normaal, niet meer op de bank willen springen etc, etc.

Iedere eigenaar die gek is op zijn dier vind het verschrikkelijk om te zien dat zijn hond of kat pijn heeft. Gelukkig bestaat er pijnmedicatie en kun je de pijn van de dier verlichten.
Helaas ondervinden óók veel dieren en hun eigenaren vroeg of laat bijwerkingen van de pijnstillers. Een logisch gevolg is een behandeling van die bijwerkingen met weer andere tabletten, die soms op hun beurt ook weer bijwerkingen tot gevolg hebben en jou en je dier zo in een vicieuze cirkel brengen.

Bijwerkingen

Bijwerkingen van de medicatie kunnen zijn
– diarree of andere spijsverteringsproblemen
– braken
– nierfalen
– leverschade
– bloed bij ontlasting
– Suffig
– gebrek aan eetlust

Op den duur zijn vrijwel alle reguliere pijnbestrijders schadelijk voor bijvoorbeeld de lever en nieren en hebben ze invloed op het maag-/darmkanaal (ook wanneer je dier maagbeschermers krijgt). Genoeg reden dus om een natuurlijk alternatief met minder bijwerkingen te willen voor je dier.

Beoordelen of jouw dier pijn heeft

Voor veel mensen staat echter een natuurlijke pijnstiller gelijk aan minder werkzaam, naar hun idee. Dat is gelukkig helemaal niet zo!
Wel zie ik in de praktijk dat het belangrijk is om de juiste middelen te combineren en per situatie te kijken wat de oorzaak van de pijn is en wat dus het beste past bij jouw dier.
Ook zul je je dier goed moeten kennen om te weten wanneer hij of zij pijnvrij leeft. Ze kunnen het je niet vertellen, dus zul je goed moeten kijken naar je dier.
Een aantal criteria kunnen zijn:
– een goede eetlust
– energie
– enthousiasme tijdens een wandeling
– zich willen laten aaien, contact zoeken
– op hoogtes willen springen, bijvoorbeeld op de bank of vensterbank

Weten hoe jouw dier zich gedraagt als hij of zij geen pijn heeft is dus belangrijk om te weten en een goed uitgangspunt wanneer je je dier een natuurlijke vorm van pijnstilling wilt geven. Zo kun je immers ook beoordelen of de middelen die je geeft zorgen dat jouw dier zich voldoende comfortabel voelt.

Ook de reden van de pijn is belangrijk om te beoordelen welke middelen je het beste kunt gebruiken. Pijn die veroorzaakt wordt door slijtage vraagt bijvoorbeeld een andere benadering dan pijn die veroorzaakt wordt door ontsteking of zenuwpijn.
Daarnaast help je je dier het best wanneer je ook iets probeert te doen aan de oorzaak van de pijn. Dit is niet altijd mogelijk, maar belangrijk om niet te vergeten en in ieder geval proberen te onderzoeken en te behandelen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Bobbie, een oudere cavalier King Charles spaniël, kampt met zo’n beetje alle erfelijke aandoeningen die een cavalier kan hebben. De druk op zijn schedel is groot, hij heeft zenuwpijn, artrose en spondylose. Een heel scala aan pijnklachten en hij kreeg hier dan ook flinke pijnstillers voor om het leven dragelijk te maken (o.a. tramadol)
De medicatie deed zijn werk goed, echter raakten zijn darmen zodanig van slag dat zijn eigenaren soms wel tot 6x per nacht hun bed uit moesten omdat Bobbie diarree had en naar buiten wilde.
Het probleem was dus een beetje kiezen tussen twee kwaden: Geen pijn, maar wel diarree, of geen diarree maar wel pijn….
Om die reden ben ik samen met de eigenaren van Bobbie aan de slag gegaan met de problemen. Zijn behandelplan was ontzettend uitgebreid, maar gelukkig succesvol.

Als pijnstilling krijgt hij Phytonics Efipain, Salixtinctuur en kurkuma. Dit is de basis om de pijn die hij ervaart weg te nemen. De combinatie van deze middelen is gekozen door hun verschillende eigenschappen en grijpen dus op verschillende aspecten van de pijn aan: precies wat Bobbie nodig heeft.

Om niet alleen de symptomen te bestrijden maar Bobbie ook daadwerkelijk te helpen bij zijn problemen zijn we ook aan de slag gegaan met zijn darmen.
Deze zijn door alle antibioticakuren die hij voor zijn diarree gehad heeft, en door alle pijnmedicatie flink verzwakt. Dat zorgt ervoor dat hij ook makkelijk diarree krijgt.
Daarnaast produceert een gezonde darmflora ook allerlei ontstekingsremmende stoffen, wat voor Bobbie minder pijn betekent.
Zijn voeding is aangepast en zijn darmflora is opgebouwd met psylliumvezels en een goede probiotica.

Daarnaast krijgt hij omegaolie van het merk Doils. Omegaolie remt ontstekingen en ondersteunt de gewrichten. In die zin dus ook pijnstillend voor Bobbie en vertraagt een verergering van de artroseklachten.

Tot slot krijgt hij chlorella-tabletten die ervoor zorgen dat de afvalstoffen die hij in de loop der jaren heeft opgebouwd met de medicatie kan gaan afvoeren. Een teveel aan afvalstoffen in het lijf zorgt namelijk ook voor stramme gewrichten, ontstekingen en pijnklachten. Het ondersteunt daarnaast bij klachten die het gevolg zijn van erfelijkheid en dus in het DNA zitten.

Het resultaat is dat we na enkele weken alle reguliere pijnmedicatie hebben kunnen afbouwen, en Bobbie met de huidige natuurlijke middelen een blije, fitte hond is die lekker in zijn vel zit en geen diarree meer heeft.

Pijnstillende middelen

Middelen die ik vaak gebruik en onderling combineer bij pijngerelateerde klachten:
Kurkuma (remt ontstekingen, beschermt en ondersteunt het maagslijmvlies)
PUUR + (voorheen Puur Dolor, een samengesteld middel met diverse ingrediënten )
Phytonics Efipain (bij zenuwpijnen, pijn door spanning elders in het lichaam, buikpijn)
Salix (Wilg. Meestal als tinctuur, ontstekingsremmend, bloedverdunnend en pijnstillend (aspirine wordt gemaakt van de werkzame stof van wilg)
Boswellia (Wierookboom. Meestal als tinctuur, afhankelijk van het dier soms als poeder. Ontstekingsremmend en pijnstillend, bij artrose en darmontstekingen)
Harpagophytum (Duivelsklauw. Pijnstillend, ontstekingsremmend en vochtafdrijvend)
Omega-olie van zeer hoge kwaliteit
Gember (bij bijvoorbeeld oudere dieren met artrose)

Afhankelijk van de klachten combineer ik deze middelen met andere voeding, glucosamine/chondroïtine, groenlipmossel, of andere supplementen en bepaalde leefmaatregelen.

Bovengenoemde middelen kennen allemaal contra-indicaties (situaties waarin je ze niet mag gebruiken) en kunnen ook niet altijd veilig naast andere medicatie ingezet worden. Neem daarom altijd eerst contact op met een natuurgeneeskundig therapeut of fytotherapeut voor het juiste advies vóór je je dier een middel geeft.

Nog een voorbeeld uit de praktijk

Felix, een kater met hoge leeftijd en een onbekende voorgeschiedenis. Felix heeft artrose en kreeg om die reden Novacam als pijnstiller.
Zonder pijnstilling wilde Felix zich niet laten aanraken of borstelen, hij kwijlde en sprong niet op de bank.
Maar met de Novacam braakte hij bijna dagelijks en had ook vaak diarree.

Natuurlijke middelen hebben even nodig om in te werken en we wilden natuurlijk absoluut niet dat Felix in de tussenliggende periode pijn zou hebben. Dus nadat andere oorzaken voor het braken zijn uitgesloten met behulp van een bloedonderzoek (zoals bijvoorbeeld nierproblemen, iets wat veel voorkomt bij de oudere kat), hebben we Felix eerst overgezet op een ánder regulier middel, namelijk Onsior.
Dit middel is veiliger in gebruik bij oudere katten omdat het minder belastend is voor oa de nieren. Daarbij zijn we gestart met Puur Dolor én de omega olie Joint van het merk Doils.

Na ongeveer 2 weken hebben we voorzichtig de Onsior afgebouwd en inmiddels krijgt Felix alleen de natuurlijke druppels nog. Het braken en de diarree zijn over. Felix is tevreden, laat zich graag borstelen en springt nog steeds op de bank. Hij zit dus weer een stuk lekkerder in zijn vel!

Samengevat

Samengevat is het bij de keuze van een middel belangrijk om te bedenken waarom jouw dier pijn heeft. Welke vorm pijn heeft jouw dier en wat is er dus nodig om te voorkomen dat hij pijn heeft?
Komt dat door artrose? Dan wil je o.a. de pijn remmen en de gewrichten ondersteunen.
Is het artritis? Dan wil je o.a. niet alleen de pijn remmen, maar ook de ontsteking.
Is het een spierprobleem? Dan wil je o.a. je dier helpen ontspannen en bv. verwarmen. Massage en fysiotherapie kan veel goed doen
Een probleem in de wervelkolom? Naast o.a. een pijnstiller die op zowel zenuwen als spieren werkt kan een bezoek aan de fysiotherapeut, orthomanueel therapeut of osteopaat ook een goed idee zijn.

Daarnaast kan ik er ook niet vaak genoeg op hameren dat bepaalde voeding in veel gevallen ook de helft van het probleem al op kan lossen. Met daarnaast de juiste middelen kan jouw dier weer volledig pijnvrij leven, zónder de reguliere pijnmedicatie en zonder bijwerkingen.

Zoals je ziet leiden er meerdere wegen naar Rome en ik kan me goed voorstellen dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Er wordt zoveel gezegd en er zijn zoveel middelen waarvan je niet precies weet wat ze allemaal doen en op welk stuk ze werken. Kies je het ‘verkeerde’ middel, kan het zijn dat het niets doet voor jouw dier en je bij jezelf denkt: ‘zie je nou wel, die natuurlijke pijnstillers werken niet voor mijn dier’ en je er eigenlijk al klaar mee bent…en dat is zonde!

Zit je in deze situatie of heb je andere vragen? Maak dan eens een afspraak bij mij voor je dier. Ik help je graag op weg.
Let op: ik kan je hierover niet op afstand adviseren. Een afspraak is noodzakelijk om een goed beeld te kunnen vormen van de klachten en het ontstaan daarvan zodat de juiste middelen gekozen kunnen worden.