06-57606826
info@evatesselaar.nl

Natuurgeneeskunde paarden

Natuurgeneeskunde paarden

Je paard is een waardevol bezit. Letterlijk en figuurlijk. Zijn gezondheid is van groot belang voor je en heeft invloed op jullie activiteiten en prestaties. Als je paard niet optimaal gezond is, maak je je daar zorgen om. Het liefst probeer je hem zo fit mogelijk te houden, maar soms kan het voorkomen dat hij ziek wordt of niet lekker in zijn vel zit en je de dierenarts erbij moet halen. In acute situaties echt nodig, maar met sommige problemen kun je heel goed bij een natuurgeneeskundig therapeut terecht om te voorkomen dat klachten terug blijven komen en de dierenartskosten telkens verder oplopen omdat een oplossing voor de oorzaak van het probleem uitblijft. Ook kun je de natuurgeneeskundige behandeling heel goed in combinatie met, of ter ondersteuning van de reguliere behandeling inzetten.

Hieronder een paar veel voorkomende problemen die je met natuurgeneeskunde heel goed kunt behandelen:

  • Mok
  • Zomereczeem
  • Maagzweren
  • Terugkerende koliek
  • Hoefproblemen
  • Hormonale klachten

Uiteraard is het heel goed mogelijk dat het probleem wat jij met je paard ervaart hier niet tussen staat, want dit is slechts een summier lijstje. Mocht dat het geval zijn, neem dan contact met me op via de pagina Contact. Ik denk dan graag met je mee over de beste behandeling en oplossing voor jouw paard. Het liefst zou ik zien dat jouw paard helemaal niet ziek wordt, preventieve zorg is dan ook een groot deel van mijn werk. Ik adviseer je graag over alle factoren die invloed hebben op het welzijn van je paard. Denk hierbij aan voeding, huisvesting, training en bijvoorbeeld mentale uitdaging. Door als paardeneigenaar deze factoren te optimaliseren en je paard een verzorging te geven die zo dicht mogelijk bij de natuur staat breng je balans op fysiek, mentaal en energetisch niveau en kun je veel problemen voorkomen.

Uniek

Jouw paard is uniek en ook de problemen en klachten die jullie ervaren zijn nooit hetzelfde als die van een ander paard. Om die reden werk ik niet met een behandelplan op basis van protocollen, maar op basis van wie jouw paard is en de diepere, achterliggende oorzaak. Wanneer ik dat als uitgangspunt neem ontstaat er een behandelplan waarin de gezondheid van jouw paard centraal staat en een unieke, daadwerkelijke en blijvende oplossing voor de klachten als resultaat heeft.

Mok paard

Mok is een aandoening aan de benen van het paard die met grote regelmaat voorkomt. Vaak bij paarden met veel behang, maar ook paarden met korte beharing aan de benen kunnen er last van hebben. Eens je paard mok heeft is het moeilijk om er vanaf te komen. Regulier wordt er vooral veel uitwendig behandeld. Maar omdat mok ook áltijd een interne oorzaak heeft is het belangrijk deze niet over het hoofd te zien. Mijn werk is te achterhalen welke oorzaken er ten grondslag liggen aan het ontstaan van mok en het probleem zo op te lossen. Daarnaast werk ik veel met een zelf ontwikkelde mokzalf die fantastische resultaten geeft wanneer het gaat om het bestrijden van de ergste symptomen! (de jeuk, de pijn, de korstjes)

Zomereczeem paard

Zomereczeem is een hardnekkige aandoening die vaak in enige jaren wordt opgebouwd. Erfelijkheid, maar ook verstoringen van bepaalde organen spelen mee in het ontstaan van de klachten. De jeuk die gepaard gaat met zomereczeem kan jou en je paard tot wanhoop drijven. Jeuk is verschrikkelijk en je wilt als paardeneigenaar niets liever dan de jeuk oplossen voor je vriend. Je legt hem een eczeemdeken op, hebt zijn voeding volledig onder de loep genomen en in sommige gevallen krijgt het paard ook prednison om de jeuk te remmen. Ik vind het belangrijk dat we het probleem oplossen in plaats van de symptomen te bestrijden of een reactie proberen te voorkomen. Dit is niet altijd mogelijk, maar in heel veel gevallen is er een sterkte verbetering mogelijk en kan het paard uiteindelijk weer zonder eczeemdeken de wei op!

Maagzweer paard

Een schokkend aantal paarden heeft last van één of meerdere maagzweren, namelijk 60% tot wel 90%. Een groot deel van de maagzweren ontstaat door voeding die niet goed bij het paard past en stress. Wanneer jouw paard plots minder eetlust heeft, knoeit met zijn eten, vermagert, diarree heeft, denk dan (onder andere) aan een maagzweer. Ik kan jou en je paard met natuurgeneeskunde helpen de maag te herstellen en herhaling te voorkomen door te kijken wat de oorzaak van de maagzweer bij jouw paard was. Verandert er namelijk niets aan de oorzaak, dan is de kans enorm groot dat je paard niet goed herstelt, of telkens weer nieuwe maagzweren oploopt.

(Terugkerende) koliek paard

Koliek is de nachtmerrie van iedere paardeneigenaar en in alle gevallen is het verstandig contact op te nemen met je dierenarts. Een natuurgeneeskundige ondersteuning kan tijdens de koliekaanval heel fijn zijn om je paard te helpen ontspannen, de pijn te verminderen en de koliek snel op te laten lossen. Heeft je paard echter regelmatig last van kolieken, is er wellicht meer aan de hand. Het is dan goed om samen eens uit te zoeken waar dat vandaan komt bij jouw paard en hierop te behandelen zodat de aanvallen voortaan verleden tijd zijn.

Hoefproblemen paard

Hoefproblemen is een breed begrip. Veel voorkomend is bijvoorbeeld hoefbevangenheid. Hoewel de naam het doet vermoeden en de klachten zich daar ook uiten, zit het echte probleem vaak eigenlijk niet in de hoef maar elders in het lichaam. Er zijn ontzettend veel factoren die meespelen in het ontstaan van (chronische) hoefbevangenheid en het vereist dus ook een multidisciplinaire aanpak om de klachten onder controle te krijgen. Ook brokkelhoeven, straalproblemen en bijvoorbeeld hoefkanker zijn goed te behandelen met natuurgeneeskunde en de juiste bekapping.

Hormonale klachten paard

Een paard met een hormonale disbalans kan bijvoorbeeld ondanks een castratie nog steeds hengstengedrag vertonen. Ook merries die overdreven (en vaak) hengstig zijn, de zogenoemde pismerrie’s, en merries die moeilijk drachtig worden kampen met hormonale klachten. Erg vervelend, zowel voor jou als eigenaar als voor je paard. Maar ook de ziekte van Cushing is, hetzij van een andere orde, bijvoorbeeld een hormonaal (endocrien) probleem. Met natuurgeneeskunde is het gelukkig heel goed mogelijk om de oorzaak van de disbalans te achterhalen en te behandelen met bepaalde kruiden. Soms kan een behandeling van bijvoorbeeld een osteopaat hierbij goed aanvullen. Uiteraard verwijs ik je daarvoor dan door naar de juiste personen bij jou in de buurt om te zorgen dat jouw paard een optimale behandeling krijgt!

Ervaringen

Tevreden klanten aan het woord en bijzondere ervaringen.

 Na veel informatie te hebben verzameld en lezingen over paardenvoer gevolgd te hebben was ik opzoek naar iemand die speciaal kruiden verkocht voor paarden, zo ben ik terecht gekomen bij Eva. Nu 6 weken later zit mijn paard Rosa prachtig in haar vacht, goed in haar vel en heeft genoeg energie om duinritten van 5 uur lang te maken! (dit alleen op basis van ruwvoer en kruiden) Ik ben erg tevreden over de kruiden, ook staat Eva altijd klaar om advies te geven en eventuele vragen te beantwoorden wat ik zelf heel erg fijn vind!

Nahini met paard Rosa