06-57606826
info@evatesselaar.nl

Natuurgeneeskunde honden

Natuurgeneeskunde honden

Je hond is je beste vriend, een maatje voor het leven. Hoe goed je ook voor hem zorgt, het kan gebeuren dat hij toch ziek word of niet lekker in zijn vel zit.

Wat kan natuurgeneeskunde voor je hond doen?

Er zijn een aantal scenario’s denkbaar waarbij je niet de dierenarts, maar een natuurgeneeskundig therapeut wilt inschakelen, of een combinatie van beide om het proces van herstellen te versnellen, of om het probleem echt op te lossen en niet alleen de symptomen te bestrijden.

Een paar voorbeelden waarbij natuurgeneeskunde zeer geschikt is:

  • Huidklachten

  • Oorontsteking

  • Diarree

  • Artrose

  • Gedragsproblemen

(Onderaan deze pagina een uitgebreide omschrijving per klacht of probleem.)

Uiteraard kun je met veel meer klachten en problemen bij mij terecht, ook als je deze niet terug kunt vinden op de website. Neem contact met me op wanneer dat het geval is, dan bespreek ik graag met jou persoonlijk waar je tegenaan loopt met jouw hond en waar ik jullie kan helpen om dat op te lossen. Jouw hond is uniek en geen één klacht is hetzelfde. Daarom heeft jouw hond ook geen behandelplan op basis van protocollen nodig, maar op basis van wie jouw hond is en op basis van de diepere oorzaak achter de klachten. Met dat als uitgangspunt ontstaat er een behandelplan waarin de gezondheid van jouw hond centraal staat en een structurele en blijvende oplossing voor zijn klachten als resultaat heeft!

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is beter dan genezen, die uitspraak moet je bekend in de oren klinken. Dat geldt voor de gezondheid van je hond net zo! Een groot deel van mijn werk bestaat uit preventieve zorg, want het liefst wil ik dat jouw hond helemaal niet ziek wordt. Dus de kans dat jouw dier een aandoening oploopt zo klein mogelijk maken. Dat doe ik door te zorgen dat jouw hond mentaal, fysiek en energetisch in balans is. Concreet houdt dat in dat ik je kan helpen je hond een verzorging te geven die dicht bij de natuur staat. Voeding uitkiezen die 100% bij hem past, de juist leefomgeving en de juiste spellen als mentale uitdaging. Maar over ook een verstandig vaccinatiebeleid en gezond gebruik van ontworm- en ontvlooimedicatie kan ik je adviseren. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het welzijn van je hond. Samen met mij kun je alle factoren optimaliseren en zo de kans dat je hond ziek wordt verlagen

Een paar voorbeelden waarbij natuurgeneeskunde zeer geschikt is:

Huidklachten hond

Huidklachten bij de hond kunnen zeer uiteenlopende vormen aannemen. Vaak speelt jeuk een grote rol. Huidklachten zijn echter echt nooit een aandoening op zich. Het is altijd een symptoom van een onderliggend probleem. Huidklachten als op zichzelf staande aandoening behandelen met bijvoorbeeld jeuk-onderdrukkende medicatie, shampoo’s en aangepaste voeding is dan ook eigenlijk niet de manier om écht van de klachten af te komen. Ze komen dan vrijwel altijd terug, of het lichaam zoekt een andere uitweg om de disbalans te uiten. Met een natuurgeneeskundige behandeling kijk ik naar de oorsprong van de problemen, waar zit het probleem nou eigenlijk écht? Dat gaan we dan behandelen, met vaak zeer positieve resultaten!

Oorontsteking hond

Oorontsteking bij de hond komt veel voor en is een heel vervelend probleem. De hond schudt met zijn kop, krabt aan zijn oor en het oor kan ontzettend stinken. Daarnaast heeft je hond er echt pijn aan en moet het dus zeker behandeld worden. Een oorontsteking kan erg hardnekkig zijn. Soms zelf zó, dat de honden levenslang behandeld worden met prednison of andere immunosuppressiva zoals atopica of apoquel. In mijn ogen is dat in 99 van de 100 gevallen niet nodig, en zijn de problemen heel goed op te lossen en onder controle te houden met een holistisch behandelplan en natuurlijke middelen.

Diarree hond

Elke hond heeft in zijn leven wel een keer diarree. Vaak is het niets om je zorgen om te maken. Vervelend wordt het pas echt wanneer je hond om de haverklap, of zelfs áltijd diarree heeft. Je kunt je hond níéts geven of zijn darmen zijn alweer van slag en het gaat eigenlijk maar op één soort voeding goed, want met iets anders heeft hij direct weer diarree. Of maakt niets uit wat je je hond geeft, en lukt het maar niet om iets te vinden waar hij nou echt goede ontlasting op heeft? Herkenbaar? Darmklachten komen heel veel voor bij onze honden en zijn gelukkig ook heel goed op te lossen. Als natuurgeneeskundig therapeut ga ik uitzoeken waarom uitgerekend jouw hond deze klachten heeft en helpen we de darmen weer in balans te komen waardoor de problemen verleden tijd zijn.

Artrose hond

Artrose is een probleem wat ik veel bij oudere honden zie, maar ook honden die nog lang niet bejaard zijn kunnen last krijgen van artrose. Het kan ontstaan door onjuiste of te zware belasting van de hond, niet passende voeding gedurende zijn leven, ten gevolge van compensatie voor een (pijn)probleem elders in het lichaam of als erfelijke aandoening. De slijtage zelf kan helaas niet ongedaan gemaakt worden, wél kan met behulp van natuurgeneeskunde het proces sterk vertraagt en soms zelfs stilgezet worden. Ook is het gelukkig goed mogelijk de symptomen zoals pijn, stijfheid en afname van de spiermassa te verlichten en te verminderen. Er zijn hele fijne natuurlijke alternatieven voor de reguliere pijnmedicatie, die minder belastend zijn voor de organen van de (oudere) hond en veel minder bijwerkingen kennen en ik help je graag bij de keuze daarvan.

Gedragsproblemen hond

Gedragsproblemen is een heel ruim begrip, te ruim eigenlijk om hier kort en alles onder één noemer te noemen. Bij gedragsproblemen denken we aan overmatig blaffen, héél druk zijn en daardoor niet te trainen, ontlasting eten tijdens de wandeling, of aan bepaalde angsten zoals vuurwerkangst, verlatingsangst, of angst om auto te rijden. Maar ook bijvoorbeeld trekken aan de riem en uitvallen naar andere honden zijn erg vervelend en kunnen als gedragsprobleem ervaren worden. Bij gedragsproblemen kijk ik niet alleen naar het gedrag wat de hond vertoont. We gaan uitzoeken wat jouw hond drijft, waarom vertoont hij dit gedrag? Jouw hond doet nooit iets omdat ‘hij nou eenmaal zo is’. Zijn, voor jou ongewenste, gedrag levert hem iets op, of is een uiting van een onderliggend probleem. Aan mij de taak erachter te komen wat het probleem nu eigenlijk écht is en zo dus een structurele oplossing te kunnen bieden. Niet alle vormen van gedragsproblemen zijn goed af bij een natuurgeneeskundig therapeut. In sommige gevallen zal ik je in contact brengen met een gediplomeerd gedragstherapeut of de dierenarts.

Ervaringen

Tevreden eigenaren aan het woord en bijzondere ervaringen.

Mijn hond lijdt aan een auto-immuunziekte waar dringend hulp bij nodig was. Omdat mijn hond slechte ervaringen heeft met mensen vond ik de kennismaking in eerste instantie spannend. Gelukkig heeft Dani zich bij elk bezoek van Eva goed gehouden, waar ik super trots op ben! Zij (en ik) hebben een fijne ervaring met Eva, en nog steeds hebben we heel veel aan haar kennis. Ze is een topvrouw met een groot hart voor dieren! Het behandelplan wat we gekregen hebben heeft er voor gezorgd dat we de aandoening onder controle hebben en het helpt ook de scherpe randjes van de stress weg te halen. Kortom, ik ben erg tevreden over Eva. Ze is aardig, denkt verder en denkt ook graag met je mee. Daarnaast deelt ze graag haar kennis met mensen die hulp nodig hebben voor hun dier. Ik zou iedereen die problemen ondervind met zijn dier Eva willen aanraden, ze kan echt heel veel voor hen betekenen!

Nikki & hond Dani

Roxy, onze Duitse herder van 1 jaar is van pup af aan al snel overprikkeld. Zodra er prikkels waren in de vorm van andere honden, katten, vogels etc, was ze zo afgeleid dat ze voor ons niet bereikbaar was. Dit leidde tot gevaarlijke situaties en dat we binnen de reguliere hondencursussen geeninstructie konden ontvangen. Straffen, beloningen, speeltjes, niets hielp. We zijn nu 2 maanden bezig met de behandeling van Eva. Door de druppels wordt Roxy weer bereikbaar en in combinatie met individuele training en speurtraining kunnen we zeggen dat het goed gaat met Roxy. De druppels zorgen voor een stukje ontspanning en afscherming waardoor ze de situatie beter aan kan. Ze zal altijd een intensieve begeleiding nodig hebben, samen met rust en voorspelbaarheid, maar we zijn super blij met Eva en haar begeleiding!

Christina & hond Roxy

Begin mei heb ik mijn 9 week oude Sheltiepup opgehaald. Meteen bij thuiskomst werd zij ziek. Overgeven, aan de diarree en ze wilde niet eten. Uiteindelijk kwamen wij erachter dat zij giardia had. Hiervoor kreeg zij een antibioticakuur, maar dat sloeg niet helemaal aan waarna zij nog een antibioticakuur kreeg. Zij bleef echter aan de diarree. Zij is toen voor drie weken teruggegaan naar de fokker en toen zij weer bij mij terugkwam, had zij geen diarree meer en at ze goed, maar haar ontlasting bleef altijd te dun. Behalve haar eigen voer kon ze niets anders eten zonder aan de diarree te raken. Via een vriendin die een artikel had gelezen die Eva had geschreven over giardia bij honden heb ik contact opgenomen met Eva. Zij heeft voor Bailey een behandelplan opgesteld. Meteen na het starten van het behandelplan zag ik al resultaat. Bailey’s ontlasting werd weer normaal en is dat nog steeds. Ik ben superblij dat ik dit traject ben ingegaan en ik ben ook superblij met Eva. Ik zal haar dan ook zeker bij anderen aanraden!

Margriet & hond Bailey