Multivitamine geven aan je hond en kat, luxe of noodzaak?

Vandaag een stukje over het geven van een multivitamine aan je dier.
In de ‘mensenwereld’ is dit al langer een onderwerp van gesprek. Want wanneer neem je een multivitamine? Dat is toch alleen voor mensen (en dieren) die altijd ziek, zwak en misselijk zijn? Of die niet gezond en gevarieerd eten?
Niet dus.
Er vindt al langere tijd een verarming van onze (landbouw)grond plaats. Door hoge vraag en hoge productie raakt onze grond uitgeput. Er zitten minder vitaminen en mineralen in dan jaren geleden. Wat niet in de grond zit, komt niet in de plant. En wat niet in de plant komt, komt niet in ons.
Of in het dier wat wij, of onze hond of kat, eten.
En ik hoor je nu denken….maar mijn dier krijgt brokjes en op de verpakking staat dat daar alles in zit wat hij nodig heeft.
Of, mijn dier krijgt vers vlees en ik wissel de diersoorten af, of er zit een premix in, dus hij krijgt alles wat hij nodig heeft.
Niet dus.
Hoe kan een dier dat brokjes krijgt toch tekorten oplopen?
In de brokjes die jouw dier krijgt worden allereerst dus al verarmde grondstoffen gebruikt. Vervolgens worden de brokjes bij het ‘bakken’ zo hoog verhit, dat wat er al in zat aan vitaminen verloren gaat door de hitte. Dit geldt ook voor een geperste brok, het zij in mindere mate.
Om dat op te vangen worden er synthetische vitaminen aan toegevoegd. Hierdoor kan de fabrikant op de zak vermelden wat er precies in zit aan vitaminen, en denk jij dat je goed zit als baasje.
Een valkuil in deze is dat synthetische vitaminen véél minder goed opneembaar zijn door het lichaam dan de natuurlijke variant. Dat wat er op de zak staat, is dus niet wat jouw dier uiteindelijk opneemt.
De hoeveelheid vitaminen die jouw dier uiteindelijk daadwerkelijk opneemt, daalt nog verder naarmate de zak voer langer open staat.
Ook goed afgesloten in bijvoorbeeld een voerton daalt de kwaliteit van de voeding en krijgt hij minder (toch al niet goed opneembare) vitaminen binnen.
Onder de streep blijft er dus maar weinig over wat daadwerkelijk in het lichaam van jouw dier gebruikt kan worden!
Hoe zit dat dan wanneer je vers vlees geeft?
De meeste mensen die hun dier vers vlees geven zijn van mening dat hun dier geen tekorten op kan lopen om 2 redenen:
- 1. Ze voeren een KVV met daarin een premix
- 2. Ze wisselen de diersoorten die ze hun dier voeren af en hebben geleerd dat ze daarmee hun dier kunnen voorzien in alles wat ze nodig hebben.
Bovenstaande redenen gaan beiden niet altijd op helaas. Ook een dier dat vers vlees krijgt kan tekorten oplopen omdat de voeding niet alles biedt wat hij nodig heeft.
De dieren die gebruikt worden in de vers vlees voeding zijn vaak dieren uit de bio-industrie die zelf al verarmde voeding te eten hebben gekregen en door intensieve fok verzwakt zijn. Als in de voeding niet zit wat het dier nodig heeft, zit in het dier wat gegeten wordt óók niet wat jouw dier nodig heeft. Volg je het nog?
Ook biologisch gevoerde dieren kennen deze tekorten. Immers loopt óók in de biologische voeding de hoeveelheid vitaminen en mineralen terug.
Om deze reden is het afwisselen van diersoorten alleen om de voeding compleet te maken niet genoeg wat de vitaminebehoefte betreft.
Een pre-mix is vaak een synthetische mix van allerlei vitaminen. Ze worden toegevoegd om dezelfde reden als dat ze aan brokjes worden toegevoegd: om op de verpakking te kunnen laten zien wat er in zit.
Maar zoals hierboven uitgelegd, is dat wat er op de verpakking staat, niet wat er uiteindelijk door jouw dier gebruikt kan worden. Synthetische vitaminen zijn zoals gezegd veel minder goed opneembaar dan de natuurlijke varianten.
Vitamines spelen een grote rol bij vrijwel alle processen in het lichaam. Een vitaminetekort kan dus heel uiteenlopende, en soms vage, klachten geven die je niet direct linkt aan een vitaminetekort.
Daarom de conclusie:
Vrijwel ieder dier kan baat hebben bij het geven van een vitaminesupplement náást hoogwaardige voeding om gezond te kunnen blijven.
Uiteraard is het van belang om te zorgen dat de basisvoeding van jouw dier in orde is.
Het geven van een multivitamine is, net als bij mensen, natuurlijk geen vervanging voor een hoge kwaliteit ‘basisvoeding’.
Wanneer je je dier een multivitamine bij gaat geven, is het belangrijk om te kiezen voor een merk dat geschikt is voor de diersoort. Een humane capsule of tablet is dus niet geschikt voor jouw hond of kat.
Kies voor bijvoorbeeld de multivitamine van PUUR, Phytonics of de Groene Os en wissel deze merken onderling met elkaar af. Deze zijn speciaal voor de hond en kat.
Helaas kan ook een dier dat een multivitamine bijgevoerd krijgt toch tekorten oplopen en klachten ontwikkelen.
Hier speelt dan een verstoorde opname vanuit het lichaam mee of een verhoogd verbruik bij bijvoorbeeld door stress of bepaalde aandoeningen zoals het ‘leaky gut’ syndroom.
Deze dieren kunnen een vitaminetekort hebben ondanks de juiste hoeveelheid opneembare vitaminen in hun voeding. In dat geval is een afspraak bij een natuurgeneeskundig of orthomoleculair therapeut de juiste stap.
Vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze gerust hieronder of via de contactpagina. Dan krijg je zo snel mogelijk een persoonlijk antwoord.