Je kat of hond ontwormen, kan dat ook anders? JA!

Je kat of hond ontwormen, hoe zit dat eigenlijk? En kan het ook anders…? Het antwoord is JA!
Preventief ontwormen?
Het advies wat nu vaak gegeven wordt is 4x per jaar ‘preventief’ je dier te ontwormen. Maar wist je dat iets als preventief ontwormen eigenlijk helemaal niet bestaat?
En dat er ook alternatieven bestaan voor het ontwormschema dat je nu volgt en dat je het systeem van je dier dus niet onnodig hoeft te belasten met chemische middelen?
Blind ontwormen kan niet alleen schade geven aan de darmen en darmflora (wat weer allerlei andere narigheid tot gevolg heeft), maar is ook nog eens onnodig.
Heel veel volwassen, gezonde honden en katten hebben helemaal geen wormen en al helemaal niet 4x per jaar. En als dat wel het geval is, is het belangrijk om eens kritisch te kijken naar het waarom daarvan.
Het alternatief!
Ontwormen kun je niet ‘preventief’ doen, maar alleen curatief. Met andere woorden: Het heeft alleen zin als ze ook echt wormen hebben. De tablet werkt zo lang als hij in het maagdarmkanaal zit (ongeveer 24-48 uur) en daarna niet meer. Dus ze kunnen bij wijze van spreken een week nadat jij ontwormd hebt een worminfectie oplopen want de tablet voorkomt niet dat je dier wormen krijgt.
Maar wat kun je dan doen, als je niet langer meer ‘blind’ je kat of hond ontwormen wilt? Het mooiste om te doen is om een ontlastingsonderzoek uit te laten voeren op de momenten dat je eigenlijk zou ontwormen. Er wordt dan gekeken of er wormen of wormeitjes in de ontlasting zitten en of het dus nodig is te ontwormen. Je kunt daar heel makkelijk een pakketje voor aanvragen en de ontlasting van je huisdier opsturen. Als uit het onderzoek blijkt dat hij wormen heeft, ontworm je. Blijkt daaruit dat hij geen wormen heeft, hoef je dus niets te geven. Iets wat er niet is, kun je immers ook niet bestrijden. Blijkt uit regelmatig onderzoek dat ze eigenlijk nooit wormen hebben, kun je de interval wat vergroten naar bijvoorbeeld 2 keer per jaar. Zo’n pakketje om de ontlasting te laten onderzoeken kun je bestellen via www.wormbestrijding.nl
Voorkomen is beter dan genezen
Verder is het heel goed mogelijk om te voorkomen dat je hond of kat wormen op loopt. Dat doe je door goede voeding aan te bieden, de darmflora in balans te houden, te zorgen dat je de weerstand in orde houdt en een goede hygiëne te handhaven.
BELANGRIJK: Dat je zelf geen wormen ziet in de ontlasting, is geen garantie dat je dier ze NIET heeft! Je hond of kat kan wormen hebben zonder dat dit met het blote oog zichtbaar is in de ontlasting. Alleen onderzoek onder de microscoop kan uitsluitsel geven!
Wanneer jouw hond of kat mee gaat op vakantie naar het buitenland, geldt een ander advies. Vraag je natuurgeneeskundig therapeut of je dierenarts dan om een passend ontwormadvies.
Bewust ontwormen, en dus alleen wanneer nodig, voorkomt resistentie voor wormmiddelen! (wat bij paarden al een groeiend probleem is)
Heb je behoefte aan een gezond alternatief voor vlooien- en wormmiddelen, of wil je meer weten? Neem dan eens contact met mij op, ik help je graag!