06-57606826
info@evatesselaar.nl

Help, mijn hond moet afvallen!

Help, mijn hond moet afvallen!

Help, mijn hond moet afvallen

Oh nee, jouw hond heeft een paar pondjes teveel aan zijn lijf! Meer om van te houden, zou je zeggen. Helaas betekent meer om van te houden, ook korter van je hond genieten.

Onderzoek toont aan dat honden met overgewicht maar liefst een 2 jaar kortere levensverwachting hebben dan honden op een gezond gewicht. Dan denk je toch wel 2x na voor je je hond nóg maar een koekje toestopt omdat hij zo lief kijkt of omdat je hem nou eenmaal net wat schattiger vindt met een speklaagje. Daarnaast blijkt dat honden met overgewicht snel een hormonale disbalans oplopen. Dat geldt voor zowel reuen als teven.
Dat zit zo: vetweefsel is in staat om oestrogenen te produceren. Hoe meer vet er is, hoe verder het oestrogeengehalte in het lichaam stijgt.

Omdat alle hormonen in het lichaam met elkaar in een bepaalde balans aanwezig zijn, kun je je misschien voorstellen dat een teveel aan oestrogeen die balans verstoort.
Honden kunnen ander gedrag vertonen, een verstoorde loopsheid laten zien, niet of moeilijk drachtig worden of niet of moeilijk teefjes drachtig kunnen krijgen wanneer het reuen betreft.
En dat zijn slechts een paar van de effecten.

Over alle ongezonde risico’s die jouw hond loopt wanneer hij te zwaar is gaat dit artikel niet, daar zijn er namelijk al genoeg van.
Jij wilt natuurlijk gewoon dat jouw hond op een gezond gewicht komt, dus dáár gaan we het over hebben!

Hoe laat je een hond gezond afvallen?

In theorie is dat heel makkelijk. Een hond valt namelijk af wanneer er minder energie ingaat (voeding) dan dat eruit gaat (beweging). Je wilt niet dat dit te snel gaat, dat is namelijk niet gezond en kan gezondheidsrisico’s opleveren. Over het algemeen wordt geadviseerd om 10% onder de aanbevolen hoeveelheid voer te gaan zitten én daarbij extra te gaan bewegen. Maar daar kunnen best wat haken en ogen aan zitten.
De hoeveelheid voeding en de hoeveelheid beweging moeten met elkaar in balans zijn. Toch blijkt het in de praktijk niet zo makkelijk te werken en kan het voor heel veel eigenaren echt een ingewikkelde taak zijn om er ook maar een paar grammetjes vanaf te krijgen. Terwijl je er zo je best voor doet! Hoe kan dat dan?

Je geeft teveel tussendoortjes

Het lijkt een beetje een open deur, toch hoor ik het nog vaak voorbij komen als ik vraag wat de hond op één dag te eten krijgt.
‘Nou, zijn brokjes en maar één dentastick per dag!” is dan bijvoorbeeld het antwoord. Maar die ene Dentastick per dag, draagt bij aan zo’n 20% aan de hoeveelheid energie van die dag. Da’s dus 20% teveel als je ook nog de hoeveelheid voeding die op de verpakking staat voert.
Wil je je hond laten afvallen? Schrap dan álle tussendoortjes en beloon vanuit zijn eigen, afgewogen, dagelijkse portie voer, óf denk eraan om de hoeveelheid voer te verminderen als je hond die dag iets extra’s gehad heeft.

De toevoeging van supplementen

Misschien behoor jij ook tot de eigenaren die jouw hond dagelijks zalmolie of schapenvet geeft ‘voor een gezonde vacht’
Realiseer je dan dat deze vetten behoorlijk kunnen bijdragen aan de hoeveelheid energie in de maaltijd van jouw hond.
Één eetlepel zalmolie kan al gauw 150 kcal bevatten!
Ik vind het geen goed idee om de hoeveelheid voeding, en daarmee de micro- en macronutriënten die de hond binnenkrijgt, te verlagen zodat je tóch die olie kunt blijven geven.
Kies dan bijvoorbeeld voor een olie in capsulevorm. Veel geconcentreerder, dus minder van nodig voor hetzelfde effect.  

De hond sperziebonen voeren

Oohhh, hier kunnen mijn nekharen zo van overeind gaan staan wanneer ik dit (goedbedoelde) advies weer eens ergens lees.
Sinds jaar en dag wordt er geadviseerd om een te dikke hond sperziebonen te voeren. Waar dit vandaan komt, Joost mag het weten, maar ik kan echt niet achter dit advies staan.
Er wordt gezegd dat dit maagvulling geeft aan de hond zodat hij geen honger heeft, zonder dat het calorieën zou leveren. Hij zou dan minder om eten zeuren.
Ik hoor soms situaties waarin mensen de helft van de hoeveelheid brokjes geven, en de andere helft uit sperziebonen laten bestaan.


Feit is dat sperziebonen (en andere peulvruchten) ontzettend veel anti-nutriënten bevatten.
Anti-nutriënten zijn voedingsstoffen die ervoor zorgen dat andere voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) minder goed opgenomen kunnen worden.
Jouw hond heeft dan wel een volle buik, maar de echte voeding kan hij minder goed opnemen.
Door langdurig op deze manier te voeren kunnen er op celniveau tekorten ontstaan.

Sperziebonen (en andere peulvruchten) bevatten bijvoorbeeld lectines.
Lectines zijn planteigen afweerstoffen. Hiermee beschermt de plant zich tegen indringers zoals bacteriën en insecten.
Grote hoeveelheden lectines in voeding kunnen het darmslijmvlies irriteren en beschadigen. Het wordt zo nog moeilijker om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Dagelijks lectines nuttigen kan leiden tot het zogeheten ‘leaky gut’ syndroom.

Overgewicht EN ondervoed zijn kunnen hand in hand gaan

Ja, dit klinkt tegenstrijdig hè. Snap ik, laat het me uitleggen.
Een hond die te zwaar is heeft over een langere periode te veel calorieën binnen gekregen.
Calorieën zijn echter niet precies hetzelfde als voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.
Wanneer jouw hond langere tijd vetrijk eten heeft gekregen, kan het voorkomen dat jouw hond weliswaar de benodigde hoeveelheid calorieën binnen heeft gekregen, maar NIET de benodigde hoeveelheid vitaminen en mineralen.


Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een ‘high energy’ brok voert waar je lekker weinig van hoeft te geven, omdat jouw hond geen ‘high energy’ hond is.
De hoeveelheid vitaminen en mineralen per kg voeding is echter afgestemd op een hond die wél veel beweegt en dus, zeg 400 gram brokjes op een dag van deze voeding moet krijgen.

Stel, jij ziet dat jouw hond véél te snel te zwaar wordt van die 400 gram per dag en je besluit 200 gram te geven. Hiermee blijft hij netjes op gewicht. Máár, door de helft van de aanbevolen hoeveelheid voeding te geven, geef je óók de helft van de hoeveelheid vitaminen en mineralen in deze voeding.
Dit kan op den duur tekorten en dus klachten gaan geven. Denk aan bewegingsproblemen, stofwisselingsproblemen, energieproblemen, huidklachten etc. etc.
Hiermee komen we meteen op één van de volgende redenen waarom jouw hond misschien moeilijk afvalt.

Dat wat je voert is niet passend bij (de behoeften van) jouw hond

Wanneer je bijvoorbeeld een vers vlees voeding geeft, is het goed om te weten dat daarin veel variatie zit wat het vetgehalte betreft. Bepaalde diersoorten zijn vetter dan de andere en sommige merken maken van nature meer vettere mixen dan andere.
Zoals hierboven te lezen valt maakt dat een vettere voeding automatisch zorgt dat je hond minder vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Voer je een brokje, dan kan de hoeveelheid koolhydraten wel eens in de weg zitten.
Bij sommige honden zorgt een te groot aandeel koolhydraten (sommige brokken bevatten tot wel 60%!) voor een verstoring van het metabolisme waardoor er meer vet wordt opgeslagen.

Lukt het niet om jouw hond af te laten vallen? Dan kan het erg zinvol zijn om van merk of zelfs soort voeding te wisselen.

Beweging

Zoals ik in het begin van dit artikel opnoemde, is de hoeveelheid beweging erg belangrijk. De hoeveelheid beweging bepaalt deels hoeveel voeding een hond nodig heeft. Een hond die weinig beweegt, heeft minder voer nodig dan een hond die veel beweegt.
Maar wat is veel, en wat is weinig? Voor sommige mensen is 3x per dag een rondje van 20 minuten veel, en voor andere begint ‘veel’ pas bij 3x een uur.

Elke hond (en elk baasje) heeft daarin een eigen behoefte. Om een hond gezond te houden moet er echter wel voldoende bewogen worden. Wat voldoende is, is voor elke hond weer anders.
Feit is dat een hond die moet afvallen niet genoeg zal hebben aan 3x een rondje van 20 minuten. Een hond die af moet vallen heeft bovendien ook meer baat bij één keer een flinke wandeling van 1,5 a 2 uur, dan aan 3x 30 minuten, bijvoorbeeld.
Bij langdurig bewegen worden alle glycogeenvoorraden in het lichaam opgemaakt, en wordt er daarna aan de vetverbranding begonnen.
Als de hond telkens maar kort beweegt, komt het lichaam niet toe aan die vetverbranding en zal de hond dus minder makkelijk gewicht verliezen.

Te traag werkende schildklier hond

Tot slot: weet je zeker dat jouw hond écht niets teveel binnenkrijgt, beweeg je voldoende, heb je rekening gehouden met al bovenstaande en valt jouw hond tóch niet af?
Of wordt hij zelfs alleen maar dikker en slomer?
Houd dan in je achterhoofd dat er wellicht een schildklierprobleem mee speelt. Dit komt in verschillende gradaties best veel voor bij honden.
Wanneer de schildklier te traag is, vertraagt het hele metabolisme. Dat kan er dus voor zorgen dat vrijwel alles wat de hond binnenkrijgt wordt omgezet in vetweefsel.
Neem dan even contact op met je dierenarts voor een bloedonderzoek.

Blijkt jouw hond inderdaad een te traag werkende schildklier te hebben? Maak dan even een afspraak bij mij.
Voor hypothyroïdie bij de hond zijn, afhankelijk van de oorzaak, namelijk veel behandelmogelijkheden binnen de natuurgeneeskunde zonder medicatie.

SAMENGEVAT: De do’s en dont’s wanneer je jouw hond wilt laten afvallen

1) Bepaal in samenwerking met de dierenarts of natuurgeneeskundig therapeut het ideale gewicht voor jouw hond. Kijk hierbij niet alleen naar wat jouw hond volgens de rasstandaard mag wegen. Het ideale gewicht is voor elke hond, binnen welk ras dan ook, anders! En…veel haar is geen excuus voor een te zware hond.

2) Controleer de hoeveelheid voeding die jouw hond binnenkrijgt nauwgezet. Kijk hierin niet alleen naar de richtlijn op de zak, maar vooral naar jouw hond. Wordt hij te zwaar van de richtlijn op de zak? Voer dan maximaal 10% minder. Is dat nog niet voldoende om je hond af te laten vallen? Kies dan een ander soort of ander merk voeding.

3) Voer tijdens het afvalproces geen sperziebonen om de teruggebrachte hoeveelheid voer te compenseren.
Wat wél kan zijn bijvoorbeeld groene bladgroentes die je even in de blender gedaan hebt. Dit kan juist een waardevolle toevoeging zijn aan het dieet van je hond.
Groene bladgroentes leveren vezels, wat zorgt voor een vol gevoel. Verder bevatten ze chlorofyl waardoor de afvalstoffen die vrijkomen uit het vetweefsel wat afgebroken wordt makkelijker opgeruimd kan worden.
Let er wel op dat je ook hiermee niet de hoeveelheid voeding vervangt voor groente om je hond af te laten vallen.

4) Vervang je zalmoliesupplement voor een vis- of algenolie in capsulevorm. Scheelt calorieën en is nog een stuk gezonder ook dan de (over het algemeen sterk vervuilde) zalmolie.

5) Vul de voeding van je hond aan met een multivitamine.
Afvallen is best een intensief proces. Het vraagt veel vitaminen en mineralen om het lichaam gezond te houden, het vet te verbranden en afvalstoffen op te ruimen. Omdat je over het algemeen toch minder voert dan waar je hond behoefte aan heeft, kan een multivitamine een waardevolle aanvulling zijn.

6) Honden waar een verstoorde suikerstofwisseling ten grondslag ligt aan het overgewicht kunnen enorm baat hebben bij het supplement ‘Glucobalance’ van Phytonics.
Echter: een supplement geef je pas als de basis staat. Een hond die dagelijks nog grote hoeveelheden koolhydraten eet (lees: brokjes), kun je niet helpen met een supplement voor de suikerstofwisseling. Deze honden kunnen enorm baat hebben bij een vers vlees voeding, terug naar 1x per dag voeren en Glucobalance om de suikerstofwisseling te helpen normaliseren.

7) Zorg voor voldoende beweging, qua hoeveelheid en qua intensiviteit. Let op: als jouw hond niet gewend is om flinke wandelingen te maken, bouw de duur, de afstand en de intensiviteit dan rustig op.

8) Let goed op dat het afvalproces niet te snel gaat!

Begeleiding nodig om jouw hond weer op een gezond gewicht te krijgen?

Vind je het fijn wanneer er iemand met je meekijkt om voor jouw hond een ideaal afvalplan op te stellen?
Ben je al super lang bezig, maar wil het nog niet erg lukken? Dan kan het fijn zijn als er iemand even met je meekijkt.
Je kunt voor je hond een afspraak maken bij mij. Dan gaan we samen kijken waar het door kan komen dat jouw hond 1) te zwaar is geworden en 2) moeilijk afvalt.

Dat hoeft namelijk écht niet altijd te komen omdat je hem veel te veel gevoerd hebt! Er komen veel hormonale disbalansen voor bij honden die het moeilijk maken om je hond op een goed gewicht te krijgen en te houden.
Dat maakt de natuurgeneeskunde bij uitstek geschikt voor deze situaties: we gaan dan namelijk verder kijken dan het gewicht van jouw hond alleen!

Let op: ik geef over de mail geen advies over het gebruik van supplementen. Zonder de situatie van jouw hond te kennen kan ik je niet vertellen welk merk capsules, welke multivitamine of welke doseringen passend zijn.
Wil je advies van mij ontvangen? Maak dan even een afspraak. Dan gaan we er samen voor zitten en kan ik je een goed, op maat gemaakt en eerlijk advies geven.