Detox, de Grote Schoonmaak voor jouw dier

In onze hedendaagse samenleving worden onze dieren, maar ook wijzelf, blootgesteld aan vele vormen van belastende en onnatuurlijke stoffen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunstmatige toevoegingen aan ons eten, zoals synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen. Maar ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen op de gewassen die we eten, de medicatie die we gebruiken en de uitlaatgassen in de lucht die we inademen komen allemaal in ons lichaam terecht en worden daar opgeslagen.
Het lichaam kan dit tot op zekere hoogte heel goed zelf verwerken en afvoeren met behulp van de lever en nieren, maar een deel van de afvalstoffen wordt opgeslagen in bijvoorbeeld ons bindweefsel en kan zo zorgen voor een minder goede gezondheid. Hoe dat precies werkt kun je hier lezen
Van nature doet het lichaam van onze dieren uit zichzelf zo’n 2x per jaar een soort detox. Namelijk in het voorjaar, en in de herfst. Het lijf gaat dan even extra hard aan de slag om zich klaar te maken voor de seizoenen waarin er wat extra’s van het lijf gevraagd gaat worden (de zomer en de winter) en de opgebouwde ballast kwijt te raken. Je ziet dan ook dat dit de periode is waarin terugkerende kwaaltjes weer de kop opsteken en vooral in de herfst zijn veel dieren gevoelig voor bijvoorbeeld snotteren, schimmel, mijten etc.
In deze tijd waarin er steeds minder onderscheid komt tussen de seizoenen hebben sommige dieren wat moeite met deze detox. We hebben CV in onze huizen, kunstmatig licht en er is het hele jaar door even veel eten. Dat kan er voor zorgen dat er een verstoring komt in de natuurlijke processen in het lichaam van ons dier. Het is daarom geen gek idee je dier zo nu en dan een handje te helpen om een opstapeling van afvalstoffen te voorkomen.
Heel vaak is een reinigingskuur precies wat een dier nodig heeft om weer fit te worden of om andere behandelingen aan te laten slaan.
Bij welke klachten kan een detox goed helpen?
Er is een heel scala aan klachten die terug te leiden zijn naar oa een vervuiling van het lichaam. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
- Jeuk
- Ontstekingen
- Problemen met verharen
- Artritis
- Weerstandsproblemen
- Allergieën
- Chronische aandoeningen
- Hormonale klachten
- Een stinkende vacht
Het is niet te vermijden dat jouw dier belastende stoffen binnen krijgt, wel kun je invloed uitoefenen op de hoeveelheid. Je kunt bewust omgaan met het gebruik van ontworming, vlooienmiddelen, vaccinaties, de voeding die je je dier geeft en de shampoo’s die je er op gebruikt.
Ook het overmatig gebruik van medicatie kan ervoor zorgen dat het lichaam van jouw dier zodanig belast wordt dat de lever en nieren moeite hebben met het eruit werken ervan en het dus op gaan stapelen.
Denk aan bijvoorbeeld antibiotica, ontstekingsremmers, prednison etc.
Vanuit mijn natuurgeneeskundige praktijk geef ik vaak het advies dieren twee keer per jaar een detox-kuur te geven.
Je hebt verschillende manieren, middelen en kruiden om dat te doen. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan het gebruik van groene leem/klei, detox-comp van Phytonics of PUUR drainage. Daarnaast zet ik ook wel eens kruiden in zoals mariadistel, chichorei, brandnetel of paardenbloem. De keuze voor een bepaald middel hangt af van het verhaal bij het dier. Hoe oud is hij, wat is de klacht en wat is het verhaal bij de klacht?
Wanneer niet?
Er zijn een aantal situaties waarin het niet verantwoord is je dier een reinigingskuur te geven:
- Bij pups
- Wanneer je dier heftige medicijnen krijgt, zoals bijvoorbeeld prednison, apoquel, cyclavance of cytopoint-injecties
- Tijdens een antibioticakuur
- Vlak voor of na een vaccinatie
- Vlak voor of na het toedienen van een ontworming of vlooienmiddel
Wanneer onder voorwaarde?
Ook zijn er een aantal situaties waarin er extra voorwaardes zijn verbonden aan het geven van een reinigingskuur aan je dier:
- Na een (langdurige) ziekteperiode
- Aan het eind van een antibioticakuur
- Na veel of langdurig medicijngebruik (ook vlo- en wormmiddelen vallen hier onder)
- Bij oudere dieren
- Na vaccinatie
Neem in deze gevallen contact op met een natuurgeneeskundig therapeut om te bepalen hoe je een reinigingskuur precies kunt aanpakken.
Zoals je ziet kun je niet zonder meer een reinigingskuur aan je dier geven. Het is belangrijk je gezonde verstand te gebruiken en bij twijfel even contact op te nemen een natuurgeneeskundig therapeut.
Bijwerkingen
Omdat er tijdens een detox veel afvalstoffen vrij kunnen komen kan het ook bijwerkingen hebben:
- Je dier kan tijdelijk wat slomer zijn of minder energie hebben
- Koorts kan optreden
- Een toename van de (jeuk)klachten
- Haaruitval
- Meer drinken
Het niet de bedoeling dat je iets van bovenstaande symptomen merkt aan je dier! In dat geval ben je te hard van stapel gelopen, of heb je het verkeerde middel gekozen. Stop dan met het middel wat je geeft en neem contact op met een natuurgeneeskundig therapeut.
Ook is het belangrijk je te realiseren dat de lever en nieren het tijdelijk even extra druk krijgen met het afvoeren van de vrijgekomen afvalstoffen. Jouw dier en de lever en nieren moeten daar wel fysiek toe in staat zijn en is het dus belangrijk daar eerst voor te zorgen of om de lever en nieren tijdens de detox-kuur extra te ondersteunen met kruiden.
Omdat een reiniging best wat extra energie kan vragen, is het belangrijk jouw dier niet te overvragen. Doe geen zware trainingen of andere dingen die uithoudingsvermogen vragen. Éven rustig aan zodat het lichaam van jouw dier alle energie kan besteden aan het afvoeren van afvalstoffen.
Een dier met een ‘schoon’ lijf heeft een betere weerstand. Ook is het lichaam weer beter in staat om voedingsstoffen op te nemen wat de algehele gezondheid ten goede komt. De vacht gaat weer glanzen. Daarnaast komt er ruimte in het lichaam zodat alles weer kan ‘stromen’. Meer energie en een fitter dier is het resultaat!
Ik adviseer je in alle gevallen wanneer je overweegt je dier een reinigingskuur te geven EERST contact op te nemen met een natuurgeneeskundig therapeut en een eventuele detox onder begeleiding te doen.
Ik kan je per mail niet adviseren over welke supplementen je je dier kunt geven en hoe je een reinigingskuur aanpakt in jouw specifieke situatie. Wil je mijn advies? Maak dan even een afspraak.