06-57606826
info@evatesselaar.nl

Baat het niet schaadt het niet

Baat het niet schaadt het niet

Eva Tesselaar | Natuurlijke middelen

Trend
In de paardenwereld, maar ook in de hondenwereld, en misschien eigenlijk wel in de gehele dierenwereld zie ik een trend ontstaan. Eentje die steeds meer gericht is op het oplossen van klachten en problemen op natuurlijke wijze, met natuurlijke middelen. Een héél positieve ontwikkeling, als je het mij vraagt!
Helaas schuilt er ook een gevaar in deze trend. Omdat je tegenwoordig veel informatie online kunt vinden én veel middelen vrij verkrijgbaar zijn, wordt er makkelijk over gegaan tot het zelfstandig inzetten van deze middelen. Want baat het niet, schaadt het niet. Toch?
Was dat maar waar! Het is een misvatting dat iets wat natuurlijk is, geen schade toe kan brengen.
Ken je de verhalen van de paarden die een takje taxus te pakken kregen en opaten? De eigenaren van deze paarden kunnen je vertellen dat iets wat hartstikke natuurlijk is, de dood heeft betekent voor hun paard.
En het Jacobskruiskruid, ook zo’n mooie. Een berucht kruid onder veel paardeneigenaren, en terecht.
Ook dit kruid kan hartstikke giftig zijn wanneer je paard de juiste (of eigenlijk verkeerde) dosis binnenkrijgt.

Onzichtbare, maar onomkeerbare schade
Ik noem nu 2 vrij extreme voorbeelden, maar wel om daarmee een heel duidelijk punt te kunnen maken. Niet alles wat natuurlijk is, is onschadelijk. En baat het niet schaadt het niet, gaat dus niet altijd op.
De planten die ik hierboven noem geven direct een zichtbaar (negatief) effect en zoals deze 2 kruiden zijn er meer. Maar er zijn er ook waarvan het effect niet meteen aan de buitenkant zichtbaar is. In deze gevallen stapelt de stof zich bijvoorbeeld in de lever, om pas tot uiting te komen wanneer de dosis zo hoog is dat de lever niet meer functioneert en het dier levensbedreigend ziek wordt.
Dan lijkt het alsof het middel zowel negatief als positief geen effect heeft, terwijl er aan de binnenkant van het lichaam van alles gaande is en er onomkeerbare schade kan ontstaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld knoflook. Ook kant-en- klare complexmiddelen/druppels kunnen schade
toebrengen wanneer ze niet in de juiste situatie gebruikt worden.

Het gebruik van supplementen
En laten we niet alleen kijken naar middelen die ingezet worden om een dier beter te maken, maar ook naar bijvoorbeeld supplementen die preventief worden gevoerd om juist te voorkomen dat het paard ziek wordt. Is het wel eens in je opgekomen dat het misschien juist de supplementen zijn die
ten grondslag liggen aan de klachten van je paard?
De meeste mensen voeren een uitgebalanceerd dieet aan hun paard in de vorm van brok. Hier zit in principe alles in (mits je de juiste brok gekozen hebt) wat je paard nodig heeft, maar er zijn uitzonderingen te bedenken wanneer je paard iets extra’s kan gebruiken zoals bijvoorbeeld tijdens
dracht, ziekte of in een bepaalde levensfase. Hier komen de supplementen om te hoek kijken. Hoe weet jij waar je paard behoefte aan heeft? Of voer jij bijvoorbeeld magnesium bij omdat het paard van de buurvrouw daar zo goed op reageert? Met andere woorden, heeft jouw paard het
desbetreffende supplement wel echt nodig en zo ja, hoe weet je dat zeker?

Verstoring van de balans
Of zou het kunnen dat je de balans van je met zorg uitgekozen, uitgebalanceerde dieet van je paard
verstoort door daar supplementen aan toe te voegen? Een overdosis aan mineraal 1 kan de opname
van mineraal 2 verstoren, waardoor vitamine 3 niet meer goed opgenomen kan worden en zo juist
voor ziekte zorgen in plaats van een goede gezondheid!
Met andere woorden, als je iets voert zonder zeker te weten of je paard daar wel behoefte aan heeft, kun je voor serieuze klachten bij je paard zorgen. Dus baat het niet schaadt het niet, geldt ook hier zéker niet.
Ik noem hier slechts 2 ‘takken’ van de natuurgeneeskunde, maar dit geldt voor nog veel meer zaken daarbinnen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van etherische oliën, een hot item wat steeds meer bekendheid krijgt.

Dus….. baat het niet schaadt het niet?
Wil je weten of je een bepaald middel veilig in kunt zetten, of je paard een supplement nodig heeft of iets anders om zijn klachten op te lossen? Laat je dan goed informeren! Bijvoorbeeld door een natuurgeneeskundig therapeut, de dierenarts, een fytotherapeut of iemand anders die daarvoor
gestudeerd heeft. Wil je toch liever zelf experimenteren? Wees je dan bewust van de mogelijke bijwerkingen en wees alert! Het is tijd dat de natuurgeneeskunde van haar ‘baat het niet, schaadt het niet’-imago af komt. Ben je dat met me eens? Spread the word en deel dit artikel dan!