06-57606826
info@evatesselaar.nl

5 Tips om je kat meer te laten drinken (+2 bonustips!)

5 Tips om je kat meer te laten drinken (+2 bonustips!)

kat drinkt water

Misschien is het je wel eens opgevallen? De meeste katten drinken ontzettend weinig. Dat komt omdat ze van nature een dorstprikkel missen en pas gaan drinken als de nood écht enorm hoog is.
Maar óók voor een kat is het belangrijk voldoende vocht binnen te krijgen. Het te weinig drinken kan namelijk een oorzaak zijn van onder andere blaas- en nierproblemen en kan ook andere nadelige gezondheidseffecten hebben.
Belangrijk dus om te zorgen dat jouw kat meer vocht binnen krijgt dan dat nu waarschijnlijk het geval is! Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Met onderstaande tips kun je je kat meer laten drinken en zorgen er voor dat jouw kat zéker meer vocht binnen gaat krijgen! Zo verklein je de kans op bijvoorbeeld een blaasontsteking of nierproblemen.

1. Zorg voor stromend water

Veel katten drinken graag uit stromend water. De één omdat hij het ‘interessant’ vindt, de ander omdat ze instinctief weten dat ziekmakende bacteriën in stilstaand water meer kans krijgen.
Je kunt de kraan laten druppelen voor je kat, maar je kunt ook een drinkfontein aanschaffen.
Ook mijn katten drinken uit een drinkfontein en dat is een groot succes, ik zou niets anders meer willen! Een drinkfontein kun je online aanschaffen bij een dierenwinkel bij jou in de buurt. De lokale lezers van dit bericht kunnen bijvoorbeeld terecht bij Welkoop ’t Rijpje. Je kunt daar ook online bestellen.

2. Bied water op verschillende plekken in huis aan

Deze tip is extra belangrijk wanneer je meerdere katten in huis hebt. Katten delen ‘hun’ spullen zoals voer- en drinkbakjes eigenlijk niet graag met elkaar. Dat kan er voor zorgen dat ze niet of minder uit hun waterbak willen drinken.
Daarnaast komt je kat op deze manier regelmatig plekken tegen die hem er aan herinneren iets te drinken!

3. Een grote of brede waterbak

Verder hebben katten óók nog voorkeur voor het soort bakje waaruit ze drinken. Ze hebben er een hekel aan om met hun snorharen de randen van hun bakje te raken. Dit kan er voor zorgen dat ze niet graag uit hun waterbakje willen drinken. Zorg dus voor een lage waterbak die breed genoeg is om niet met de snorharen de waterbak te hoeven raken.

4. Meer vocht in de voeding

Veel katten krijgen vochtarme brokjes te eten. Dit is een extra aandachtpunt want naast dat het nauwelijks water in het lijf brengt, onttrekt de vertering ervan ook nog eens extra vocht aan het lichaam.
Beter is het om een diepvries vers vlees voeding te geven of je kat regelmatig natvoer aan te bieden.

Bonustip: Aan de vleesvoeding kun je ook nog eens een extra scheut water toevoegen! Katten doen helemaal niet moeilijk over een beetje ‘soepig’ eten, en zo krijgen ze een heel groot deel van hun waterbehoefte in één keer binnen.

5. Afstand tussen de voer- en drinkbak

Tot slot houden katten er niet van wanneer hun voer- en drinkbak te dicht bij elkaar staan. Dit kan er dus ook voor zorgen dat ze het drinken liever overslaan.
Zorg dus voor voldoende afstand tussen de voerbak en de drinkbak.

Nog een bonustip: Ze vinden het helemaal verschrikkelijk wanneer de kattenbak ook nog eens in de buurt staat. (En geef ze eens ongelijk, ik eet en drink zelf ook niet graag op de wc, haha!). Houd de kattenbak dus een flink eind uit de buurt van waar jouw kat eet en drinkt.

Drinkt jouw kat juist opvallend veel? Dat kan een indicatie zijn voor bijvoorbeeld suikerziekte, nierproblemen of een ander gezondheidsprobleem. Neem dan contact op met je natuurgeneeskundig therapeut of je dierenarts.