06-57606826
info@evatesselaar.nl

11 redenen waarom jouw hond niet van Giardia af komt

11 redenen waarom jouw hond niet van Giardia af komt

Waarom jouw hond niet van Giardia herstelt

Ik krijg ze wekelijks in mijn mail: de eigenaren met een hond die Giardia heeft gehad, maar nog steeds buikklachten heeft, de eigenaren met een hond die Giardia heeft en er niet vanaf komt,  of de eigenaren met een hond die keer op keer weer besmet raakt met Giardia.
Behoor jij tot de één van de laatste 2 categorieën? Dan is dit artikel voor jou.

Behoor je tot de eerste catergorie? Lees dan dit artikel

Je hebt een hond met Giardia, en wat je ook doet: de test blijft positief. Of de test is tussendoor wel negatief, maar het gaat een paar weken goed en dan is het weer mis.
Je weet het ondertussen precies: de ontlasting wordt dun en je ruikt die typische geur weer. Je weet meteen genoeg… het is wéér zover.
Misschien is je hond er ook telkens echt ziek van, overgeven en niet willen eten.
Je zucht, je baalt en je maakt je zorgen en maakt maar wéér een afspraak bij de dierenarts. Ondertussen word je er moedeloos van, hoe kan het nou dat jouw hond stééds weer de pineut is?

Je doet enorm je best, maakt heel je huis schoon,  geeft hem al ander voer, je geeft hem (misschien zelfs op aanraden van je dierenarts) al probiotica en toch krijg je het maar niet onder controle. Waarom werkt het niet en wat kun je nog meer doen?

In bovenstaande situatie ben je niet alleen. Ik heb in mijn praktijk al talloze van deze situaties gehad. Het slechte nieuws is, dat je in sommige gevallen zonder het te weten zelf het bedje hebt gespreid voor de Giardia. Het goede nieuws is: ik kan je helpen!
Er komt heel veel kijken bij een goede en effectieve behandeling van de Giardia-parasiet. Hij is namelijk ongelooflijk hardnekkig en is heel goed in zichzelf in leven houden. Onbewust zijn er veel zaken waardoor jouw hond maar niet van die rotparasiet afkomt. Ik heb er een aantal op een rijtje gezet.

Je doet enorm je best, maakt heel je huis schoon,  geeft hem al ander voer, je geeft hem (misschien zelfs op aanraden van je dierenarts) al probiotica en toch krijg je het maar niet onder controle. Waarom werkt het niet en wat kun je nog meer doen?


1. Koolhydraatrijke voeding

Met stip op nummer 1 staat de voeding die jouw hond krijgt. Vrijwel alle brokken, ook de graanvrije, bevatten een te hoog gehalte koolhydraten.
Dit werkt de Giardia op 2 manieren in zijn voordeel. De darmflora van jouw hond is niet ingesteld op het verteren van een grote hoeveelheid koolhydraten waardoor er onvoldoende goede darmbacteriën aanwezig zijn. Dit geeft ruimte voor de Giardia om zich daar te kunnen settelen.
En in tegenstelling tot de darmbacteriën van jouw hond, is Giardia gek op koolhydraten!
Dit voedt hem en houdt hem op krachten waardoor het moeilijk wordt hem te elimineren. Dit geldt dus ook voor de hypo-allergene voeding, of de lichtveerbare voeding die je in verband met de darmklachten bij je dierenarts hebt aangeschaft.


2. Je geeft probiotica

Een nek-aan-nek met de nummer 1, want als er iets is wat veel op een verkeerde manier gebruikt wordt, dan zijn het wel probiotica.
Omdat honden met Giardia vaak diarree hebben, is een logische gedachte om probiotica te geven om de darmen weer op orde te krijgen. Ook wordt er vaak gedacht dat als je maar genoeg probiotica geeft, dit de Giardia gaat ‘overrulen’ en je hem zo kunt elimineren.
Niets is helaas minder waar. De probiotica die je geeft, is de Giardia ook gek op. Net als met de koolhydraten kan het hem juist versterken waardoor hij slechter reageert op je behandeling met panacur en/of metrobactin.


3. Je vergeet om aandacht aan de darmslijmvliezen te besteden

Deze ligt in lijn met bovenstaande reden waardoor het niet perse heel handig is om al probiotica te gaan geven wanneer je hond Giardia heeft (gehad).

Giardia hecht zich aan de darm vast en beschadigt hiermee het darmslijmvlies. Dat slijmvlies zit er om de darmcellen te beschermen, maar het vormt ook een bedje voor de micro-organismen die je daar WEL wilt. Door de Giardia ontstaat er dus een vicieuze cirkel: het slijmvlies raakt beschadigt, hierdoor raakt de darmflora beschadigt en wordt het voor de Giardia weer makkelijker om zich daar te settelen.
Zonder gezond slijmvlies heb je geen gezonde darmflora. En zonder eerst te werken aan een gezond slijmvlies, krijg je nooit een stevige darmflora die zich niet uit het veld laat slaan door Giardia.
Dus…first things first: eerst aan de slag met de slijmlaag in de darm, en dán pas verdere stappen nemen.


4. Je hebt een stressgevoelige hond

Stress is één van DE grootste killers van de darmflora. En zoals ik hierboven al uitlegde, zonder goede darmflora, is er meer ruimte voor Giardia in de darm.
Dus heb jij een hond die snel angstig is, uit het buitenland komt, zich moeilijk kan ontspannen, nerveus is, slecht of weinig slaapt, of je stelt hem bloot aan veel stressvolle situaties kan dit echt een reden zijn waarom de darmflora zwak blijft en een Giardiabesmetting keer op keer weer plaatsvindt. Dan is het belangrijk om aandacht hiervoor mee te nemen in je behandelplan als voorwaarde voor succes.


5. Je laat je hond uit op plekken waar veel andere honden komen

Misschien een beetje een open deur, maar ik hoor het toch nog relatief vaak dat mensen hun Giardia-gevoelige hond uitlaten op plekken waar veel andere honden komen. Denk hierbij aan uitlaat- en hondenspeelveldjes, maar ook die ene berm in de wijk waar iedereen zijn hond laat poepen.
Giardia komt ontzettend veel voor.  Sommige honden zijn drager zonder zelf klachten te ondervinden, sommige honden hebben wel klachten maar lopen nog met onontdekte Giardia, of sommige mensen weten dat hun hond Giardia heeft en laten hem nog steeds overal poepen.

Zelfs als de ontlasting wordt opgeruimd, blijft het besmettingsgevaar via het gras aanwezig. Wanneer jouw hond hier overheen loopt en thuis zijn voeten gaat wassen, krijgt hij het op die manier (opnieuw) binnen.
Probeer dus echt om de drukke plekken te vermijden. Als dat betekent dat jij je hond in de auto moet zetten om ergens heen te rijden waar je geen hond (pun intended) tegenkomt, dan is dat dus echt even zo.

Mijn eigen hond Rune heeft als pup ook Giardia gehad, ik heb haar gelukkig goed kunnen helpen


6. Jouw hond heeft niet zo’n goede start gehad

Ook deze zie ik veel. Honden die een zwakke darmflora hebben omdat ze als pup geen goede start hebben gehad. Hierbij denkt iedereen direct aan de broodfokpups, maar óók de hondjes uit de nesten waarbij het goed voor elkaar was kunnen een zwakke darmflora hebben.

De flora van de pups is zo gezond als de flora van de moeder. Pups krijgen de eerste opstart voor hun darmflora mee van de moeder. Wat moeder zelf niet heeft, kan ze ook niet aan haar pups meegeven. Wanneer de moederhond haar hele leven dezelfde brokjes heeft gegeten, levert dat een minder gezonde darmflora op.
Als (een deel van) de pups via een keizersnede geboren is, levert dat per definitie een minder gezonde darmflora op.
Of als mams niet alle pups heeft laten drinken, levert dat een minder gezonde darmflora op bij de desbetreffende pup. Als de moederhond veel stress heeft gehad tijdens de dracht, levert dat een minder gezonde darmflora op bij de pups. En zo zijn er nog meer zaken die invloed hebben op hoe de darmflora van jouw hond zich ontwikkelt.

Dat zijn dingen waar je als pupkoper je niet altijd bewust van bent omdat veel van bovengenoemd ook aangenomen wordt als zijnde ‘normaal’, maar die er dus wel degelijk voor kunnen zorgen dat een pup gevoelig is voor Giardia en wat ervoor kan zorgen dat je het slecht onder controle krijgt. In dit geval is het dus belangrijk om écht bij het begin te beginnen wil je je hond en zijn gaan helpen.
Hier zijn gelukkig middelen en manieren voor, ik kan je daarbij helpen.


7. De Giardia bij jouw hond wordt keer op keer met antibiotica behandelt

Ik heb regelmatig casussen waarbij er écht veel antibioticakuren achter elkaar zijn ingezet om de Giardia onder controle te krijgen.
Met als hoogtepunt een hond waarbij het advies was hem zijn leven lang maar antibiotica te geven omdat de dierenarts het anders ook niet meer wist. Je begrijpt, dat is geen oplossing.
Bij elke antibioticakuur wordt het darmslijmvlies aangetast en de darmflora verzwakt. Met elke antibioticakuur wordt je hond ontvankelijker voor een nieuwe besmetting en raak je verder weg van een echte oplossing.


8. Je hebt een ‘energetisch ontvankelijke’ hond

Ha, deze reden klinkt een beetje zweverig hè? Dat begrijp ik goed!
Ik werk holistisch, wat inhoudt dat ik niet alleen kijk naar fysieke oorzaken van een probleem maar het breder probeer te bekijken.
Wat ik bedoel met energetisch ontvankelijke honden, zijn honden die een dun schilletje om zich heen hebben. Het zijn gevoelige dieren op alle vlakken. Mentaal, maar ook fysiek. Het zijn vaak wat angstige dieren, of de dieren die hun eigenaar feilloos aanvoelen.

Ze zijn erg prikkelgevoelig, zitten snel hoog in hun energie. Het zijn de honden die zich niet goed kunnen afsluiten wat er om hen heen gebeurt. Ze staan als het ware altijd ‘aan’ en altijd ‘open’ voor alle informatie die binnenkomt, er wordt niet gefilterd.
De poort staat altijd open. Niet alleen voor prikkels, maar ook voor parasieten zoals vlooien, teken en….Giardia.
Het kan goed zijn om aandacht hiervoor mee te nemen in het behandelplan van je hond om echt compleet te kunnen behandelen.


9. Jouw hond krijgt maagzuurremmers of voeding die de zuurtegraad van de maag verhogen

Er zijn diverse situaties waarbij er maagzuurremmers zoals omeprazol ingezet wordt bij een hond. Bijvoorbeeld als er NSAID’s gegeven worden.
Besmetting met Giardia gebeurt oraal. Dat betekent dat de eerste barrière die Giardia voor zijn kiezen krijgt zich in de maag bevindt: namelijk het maagzuur.
Het maagzuur is in een gezonde situatie dusdanig zuur dat de Giardia dit niet overleeft, of in dusdanige mate in de darm aankomt dat een gezonde flora deze er zo weer uit werkt. Er is dan niets aan de hand.
Krijgt jouw hond maagzuurremmers, of een voeding die ervoor zorgt dat het maagzuur niet zuur genoeg is? (hiermee komen we weer op punt 1)
Dan kan dat ervoor zorgen dat de Giardia volledig vrij spel heeft en makkelijk in de darm terecht komt.

Giardia hond
Zo ziet de Giardia parasiet eruit

10. Jouw hond heeft een verlaagd immuunsysteem

Ook deze reden past deels bij wat ik al eerder genoemd heb. Een gezond immuunsysteem begint in de darm!
Maar er zijn nog veel meer zaken die van belang zijn voor een gezond immuunsysteem. Denk hierbij weer aan voeding, stress, genetische factoren, toxische belasting (vlooienmiddelen, wormmiddelen, narcoses, medicatie, luchtvervuiling).
Een sterk immuunsysteem speelt een grote rol in het elimineren van de Giardia voordat hij kwaad kan. Lukt dat niet, dan heb je een besmetting te pakken.
Soms is het nodig om eerst andere zaken aan te pakken om het immuunsysteem een boost te geven voordat het lichaam de Giardia zelf de deur uit kan zetten.
Staar je dus niet alleen blind op de Giardia zelf, maar durf ook om eerst de focus op iets anders te leggen en daarna (of tegelijkertijd, dat hangt van jouw hond af) weer terug te komen bij het elimineren van de Giardia.


11. Je focust te veel op symptoombestrijding

Wederom een open deur. Je merkt het, ik ben er gek op.
Als je teveel focust op symptoombestrijding en dus enkel probeert om de Giardia weg te krijgen met panacur en/of metrobactin, is de kans aanwezig dat dit niet het gewenste resultaat oplevert.

Door al bovenstaand mee te nemen kun je focussen op het behandelen van de oorzaak en je hond gezonder maken, en zo de Giardia behandelen.
Als natuurgeneeskundig therapeut is dat DE basis van mijn werk. Zoals je kunt lezen zijn er nogal wat oorzaken en redenen waarom jouw hond telkens de pineut is en blijft.
Herken je je in de situatie waarover ik schrijf en wil je dat ik jou en je hond help om het probleem te behandelen?
Maak dan een afspraak, dan ga ik met jullie meekijken en zorgen we er samen voor dat de klachten eindelijk verleden tijd zijn.

Heeft jouw hond geen Giardia meer, maar tóch nog klachten?
Blijft hij diarree of wisselende ontlasting houden, of een slechte eetlust? Dan is dit artikel misschien ook interessant voor je.

Meer lezen of op de hoogte blijven over de gebeurtenissen in mijn praktijk? Volg dan de facebookpagina!